Ett italienskt team tar bort och rekonstruerar bukspottkörteln på en 73-årig cancersjuk patient - Curioctopus.se
x
Ett italienskt team tar bort och rekonstruerar…
Ett företag letar efter mänskliga ansikten att prägla på robotar: de betalar 250.000 € för de mest De vinner £ 2 miljoner på en lott men fortsätter att arbeta:

Ett italienskt team tar bort och rekonstruerar bukspottkörteln på en 73-årig cancersjuk patient

30 November 2021 • Av Titti Carlberg
233
Advertisement

Ett medicinskt team från General Surgery Clinic vid universitetssjukhuset i Parma - i Italien - har med enorm framgång genomfört en mycket svår operation för att ta bort och rekonstruera bukspottskörteln. Det är en känslig operation, utförd på en 73-årig cancerpatient. Läkarteamet på sjukhuset berättade om operationens svårigheter och tillfredsställelsen med att se hur ingreppet, utfört med hjälp av en robotteknik, hade varit framgångsrik.

I medicinska termer kallas den "duodenocefalopancreasectomia" och är utan tvekan en av de mest komplexa bukkirurgioperationerna. Klinikteamet var involverat i en delikat 8-timmarsoperation, där en robotteknik användes för att avlägsna och rekonstruera bukspottskörteln, tolvfingertarmen och gallgångarna hos en äldre patient. Den 73-åriga patienten kommer från en annan region, men hennes familjemedlemmar är bosatta i Parma. Nu efter att ha klarat operationen - visat en bra postoperativ kurs - ligger hon kvar på sjukhuset för att slutföra behandlingsprocessen.

Professor Dalla Valla, chef för programmet för hepato-bilio-pancreascancerkirurgi, förklarade svårigheterna med en sådan operation: "Orsakerna till svårigheten med operationen ligger främst i det anatomiska, i antalet rekonstruktiva ingrepp och i behandlingen av eventuella komplikationer. Vi började först med att ta bort pancreashuvudet, en del av tarmen och gallgången som var allvarligt kompromitterad av neoplasmen, därefter genomförde vi rekonstruktionen och återanslöt bukspottkörteln, gallgången och tarmen. Roboten, vid dessa typer av ingrepp är till stor hjälp eftersom den tillåter oss att komma åt särskilt komplicerade anatomiska delar med mindre svårighet och tack vare en förstärkt verklighet ger det oss ett verkligt exceptionellt synfält. Under de senaste två åren har vi utfört 25 ingrepp på lever och bukspottskörtel med robotteknik".

Det är därför inte en helt ny teknik för detta team, men man hoppas att framgången med denna operation - som utfördes på en äldre kvinna - också kan vara ett exempel för andra sjukhus.

 

Advertisement

Skriv en kommentar

Gillade du den här berättelsen?

Klicka "gilla" för att inte missa de bästa.

×

Jag är redan ett fan, tack