Näthandeln minskar: detta är varför folk återvänder till fysiska butiker

av Titti Carlberg

06 Oktober 2023

Näthandeln minskar: detta är varför folk återvänder till fysiska butiker
Advertisement

Att handla online är verkligen bekvämt och under en tid verkade denna vana ha konsoliderats. En helomvändning verkar dock vara på gång: låt oss tillsammans se vad som kan vara orsaken till denna plötsliga nedgång.

Advertisement

Fördelar och nackdelar med online köp

Fördelar och nackdelar med online köp

Pexels

Till och med den "äldre" generationen kapitulerade i slutändan och insåg fördelen med att handla online: alla kanske inte har lyckats ta sig an denna typ av shopping helt och fullt, men många av traditionalisterna har upptäckt hur de kan dra nytta av de positiva aspekterna av shopping på nätet och förstått att det inte är så dumt.
Det är ju trots allt bara att registrera sitt kreditkort för att kunna köpa det vi behöver med bara ett klick, var vi än befinner oss: hemma, på promenad, eller på en restaurang. Allt vi behöver är en internetuppkoppling och en enhet, som en PC, surfplatta eller smartphone. Vilken produkt som helst kan sedan läggas i varukorgen och levereras direkt till ens hem, för att inte tala om möjligheten som många onlinebutiker erbjuder när det gäller gratis returer om man inte är nöjd med en produkt.

Nackdelen med att handla online är att man inte kan röra vid produkten och inte se det i verkligheten, det går med andra ord inte att utvärdera det på ett bra sätt: man måste lita på beskrivningen och bilden som finns på e-handelsajten, även om verkligheten sällan lever upp till förväntningarna. Kort sagt, besvikelser idessa fall väntar alltid runt hörnet, men fördelarna tycks överväga de negativa aspekterna av att shoppa på nätet.
Men trots dessa överväganden registrerade Adobes digitala prisindex en helomvändning: en helt oväntad minskning av onlineköp.

Advertisement

Onlineköp minskar: de mest drabbade kategorierna

Onlineköp minskar: de mest drabbade kategorierna

Det stämmer: handlandet online har minskat med 1% sedan början av 2023 jämfört med samma period föregående år, vilket involverar särskilt dessa kategorier: 

  • Datorer: -15,8%
  • Elektronik: -11,9%
  • Hem och trädgårdsprodukter: -3,5%
  • Böcker: -3,5%
  • Vitvaror: -2,5%
  • Sportartiklar: -6,4%

De produkter som dock inte noterade någon minskning var livsmedelsprodukter, som faktiskt visade en ökning på 12,6% och de som tillhör verktygs- och DIY-sektorn som visade en ökning på 6,9%. Även om konsumenter därför har visat tecken på att de tröttnat på att handla online, vilket är lika bekvämt som det är aseptiskt, växer dessa två kategorier fortfarande. När det gäller hushålls och trädgårdsprodukter noterades nedgången under flera månaders tid, medan ökningen, tvärtom, var konstant. Dessutom fick även klädesplagg ett bakslag.

Orsaken till nedgången i näthandel och konsekvenser för varumärken

Orsaken till nedgången i näthandel och konsekvenser för varumärken

Pexels

Orskerna till nedgången ligger först och främst i fenomenet global inflation, som har sett en ökning av kostnaderna som svar på konsumenternas behov av att spara. Inflationen minskar dock och kommer att fortsätta minska under kommande perioder. Dessutom har återgången till normalitet drivit människor att uppskatta traditionell shopping igen, efter en praktiskt taget påtvingad onlineshopping.

Att kunna gå in i en butik och välja produkter på gammaldagsvis är tillbaka på modet, tillsammans med prisjämförelsen mellan online och offline och därför ett sparinriktat val. Därför har konsumenten fler valmöjligheter och jämförelser mellan de två kanalerna, och är förståeligt nog på jakt efter erbjudanden, rabatter och kuponger, och även återförsäljaren som bäst speglar ens behov, oavsett om det är en fysisk eller en onlinebutik.

Men vad betyder detta för e-handeln? Reaktionen från nätbutiker är att anpassa priserna till det förändrade konsumentbeteendet, med hänsyn, inte bara till kostnaderna, utan även till den försäljnings- och marknadsföringskapacitet som är förknippad med den typ av produkt som erbjuds. Om konkurrensen ökar för en viss produktkategori är prisjusteringar rätt väg att gå. Om du investerar i onlineannonsering kan övervakning av Google Analytic-data ge insikt i effektiviteten av denna strategi och hur man kan modulera prissättningen i förhållande till detta.

För de flesta varumärken kommer dock reaktionen på förändrat konsumentbeteende och fallande inflation att vara att ständigt anpassa sitt fokus och göra försök att skapa nya trender.

 

Nedgång av köp på nätet; slutliga överväganden

Nedgång av köp på nätet; slutliga överväganden

freepik

Så, medan konsumenterna försöker tillfredsställa sina behov genom att jämföra priser och kvalitet online med de som erbjuds av fysiska butiker, tvingas e-handeln söka nya system för att framstå som fördelaktiga och bekväma ur alla synvinklar, särskilt när det gäller kategorier som påverkas mest av nedgången i onlineshopping.

Människors köpbeteende är förvisso varierande och en ny trendvändning kan inträffa, men det som verkade vara ett fenomen som var avsett att växa mer och mer till den grad att det nästan skulle ersätta traditionella butiker, måste ta itu med ett förflutet som ännu inte har övertäffats: tvärtom verkar det vara ännu mer uppskattat än tidigare.

Hur ofta näthandlar du?

Advertisement