Kramp i benen? Här är de möjliga orsakerna och hur man lär sig hantera dem

av Titti Carlberg

06 Oktober 2023

Kramp i benen? Här är de möjliga orsakerna och hur man lär sig hantera dem
Advertisement

Kramp i benen kan uppstå plötsligt och vara väldigt irriterande och smärtsamt, särskilt om de uppstår frekvent och vid vissa tider på dagen eller natten. Men vad beror de på och hur ska man hantera det
I den här artikeln ska vi försöka belysa det.

Advertisement

Vad är benkramp för något?

Vad är benkramp för något?

Freepik

Benkramper visar sig vanligtvis med plötsliga, ofrivilliga och smärtsamma sammandragningar av en benmuskel, i låret, vaden eller foten. Dessa episoder inträffar inte bara i vaket tillstånd, kanske efter en felaktig rörelse, utan även under natten, vilket avbryter sömnen och därför äventyrar dess kvalitet. Varaktigheten kan variera, allt från några sekunder upp till nio minuter, under vilka besvären kan vara väldigt intensiva.

De vanligaste drabbade muskelgrupperna är biceps femoris och quadriceps, som är den bakre och främre delen av låret, och gastrocnemius, den nedre delen av vaden. Under de följande timmarna och fram till nästa dag kan muskeln fortfarande smärta vid beröring: stretching och avslappning av den, såväl som att massera den, kan generera lätt lindring, men det är viktigt att förstå de bakomliggande orsakerna och agera därefter, exklusive patologier som kan kräva specifik behandling.

Advertisement

Benkramper: detta är de möjliga orsakerna

Benkramper: detta är de möjliga orsakerna

Pexels

Orsakerna till benkramper är inte alltid så lätt att identifiera och i de flesta fall kan den drabbade inte förstå den utlösande orsaken. 
De främsta skälen kan dock vara:

 • Muskeltrötthet: enligt forskning har 60% vuxna människor nattliga benkramper, en av orsakerna är kopplad till nervös dysfunktion med åtföljande muskeltrötthet. Att sova med utsträckt fot och vad kan utlösa en kramp. Att ligga ihopkrupen skulle å andra sidan hjälpa vadmusklerna att slappna av.
 • Fysisk träning: idrottsaktivitet innebär oundvikligen användning och ansträngning av muskler under en viss tidsperiod. Enligt en studie kan detta leda till att kramper uppstår under eller efter träningen, speciellt om man är otränad eller inte gör den stretching som är nödvändig för att förlänga musklerna.
 • Uttorkning: vissa forskare hävdar att uttorkning och elektrolytbalanser är orsaker till benkramper. Högintensiva träningspass i mycket varmt väder, till exempel, åtföljs ofta av kramper, men forskningen har inte bekräftat denna teori, eftersom idrottare som tränar i kalla temperaturer också rapporterar benkramper.

Äldre människor är dock mer mottagliga för benkramper på grund av muskelförlust, som börjar runt åldern 40 till 50 år. Endast 7% barn upplever detta smärtsamma tillstånd. Denna process är snabbare och mer accetuerad hos dem som inte utövar fysisk aktivitet, vilket ökar risken för kramper.

Att lära sig hantera och förebygga benkramper: några användbara övningar

Att lära sig hantera och förebygga benkramper: några användbara övningar

Pexels

Om det inte finns någon underliggande patologi eller orsak till uppkomsten av benkramper, bör de med största sannolikhet försvinna utan behov av behandling. I vilket fall som helst kan man försöka begränsa dem genom att vidta dessa åtgärder och prova följande övningar:

 • Ligg på golvet eller marken med sträckta ben, dra tårna mot knäna i cirka 10 sekunder: på detta sätt sträcker du ut vadmuskeln.
 • Från stående position, böj ena knäet, för foten upp mot skinkan, ta tag i fotleden, vänta i trettio sekunder och upprepa med det andra benet.
 • Stå framför en vägg på cirka en meters avstånd. Luta dig framåt med armarna mot väggen och hälarna stadigt på golvet. Håll positionen i tio sekunder och upprepa sedan fem till sex gånger.

Dessutom några övningar för att förebygga uppkomst av kramp, prova dessa:

 • Sov med fötterna högt, lägg till exempel en kudde under dem som stöd.
 • Välj lämpliga skor, framför allt om du har specifika fotproblem
 • Utför fysisk träning genom att gradvis öka intensiteten, utan att glömma uppvärmning och stretching.

 

Vad ska man göra vid benkramp?

Vad ska man göra när man får kramp i benen?

 • Avbryt träningen eller rörelsen som utlöste den
 • Gå på tårna för att lindra det
 • Sträck ut och massera området tills smärtan avtar
 • Applicera något varmt på den spända muskeln och en kall kompress medan den fortfarande är öm
 • Drick mycket vatten med lite socker för att fylla på elektrolyter.

I vissa fall, kom ihåg att det kan finnas en bakomliggande orsak som kräver medicinsk utvärdering. Om episoderna är frekventa eller väldigt smärtsamma är det lämpligt att konsultera sjukvårdspersonal.

Brukar du ha muskelkramper i benen?

Advertisement