Vad är handtagen ovanför bilfönstret till för? Inte för att hålla i sig i kurvor eller hänga jackan

av Titti Carlberg

23 Mars 2024

Vad är handtagen ovanför bilfönstret till för? Inte för att hålla i sig i kurvor eller hänga jackan
Advertisement

De bilar vi använder varje dag är koncentrationen av teknik, och inte bara i avseende på motorn eller säkerhetssystemen. Inuti en bil finns det många banbrytande och avantgardiska lösningar som förbättrar komfort, förbrukning, synlighet och så vidare. Dessutom har moderna bilar också olika verktyg och prylar som kan verka mystiska till en början. En av dessa är handtaget ovanför fönstren: det finns i alla modeller och vi tar det för givet, men vad är det till för? Låt oss ta reda på det tillsammans.

Advertisement

Våra bilar är fulla av mystiska verktyg

Våra bilar är fulla av mystiska verktyg

Amazon

Även om de vid första anblicken bara verkar vara ett transportmedel, är bilen idag en verklig koncentration av teknik. De väsentliga komponenterna är naturligtvis motorn, tillsammans med alla tillbehör och säkerhetssystem, luftcirkulationssystemet, fram- och bakljusen och så vidare. I alla bilar finns det också verktyg vars förståelse och användbarhet inte är omedelbar, till exempel:

  • de svarta strecken på bakrutan;
  • de svarta prickarna som omger både bak- och framrutan;
  • handtagen ovanför fönstren.

De senare finns i alla bilar och är välkända för passagerarna, men det är inte klart vad de är till för. Det finns de som håller sig i dem under bilturen eller de som hänger ett klädesplagg på dem, men kan vi vara säkra på att dessa handtag är designade för de användningarna?

Advertisement

"För passagerare som behöver stöd i kurvorna" och andra teorier om de invändiga handtagen

En särskilt livlig diskussion på X, tidigare Twitter, fokuserade på det senare. En användare frågade vad de var till för, och kommentarerna på inlägget föreslog en hel rad teorier, vissa roliga, andra bisarra. En person skriver till exempel "det är handtaget för nödsituationer och snäva kurvor". En annan håller med och hävdar att det är för passagerare som är rädda när föraren kör för fort i kurvor". I en kommentar till det ursprungliga inlägget läser vi att handtaget "är användbart för min mamma när jag kör 41 km/h på en väg där det är 40 km/h-gräns". 
Men är det verkligen det som är anledningen till att bilar har dessa handtag ovanför fönstren. Enligt en användare, nej:

Det är förvånande att billterverkare faktiskt installerar stänger som passagerare kan hålla sig i om föraren inte kan köra vettigt. Det är som att gå på en restaurang och samtidigt med maten få något mot illamående, för man vet aldrig.

Vad är handtagen ovanför bilrutorna till för?

Vad är handtagen ovanför bilrutorna till för?

Walmart - Amazon

Den sista kommentaren är inte helt fel, men vad är då handtagen ovanför bilfönstren till för? Sanningen är mycket mer prosaisk: passagerarna använder dem i kurvor eller när det går för fort, vilket vi har sett. För äldre människor hjälper dessa handtag till att de inte utsätts för kraftiga rörelser, men detta är en förlängning av deras ursprungliga användbarhet.

Faktum är att dessa handtag endast är utformade för att göra det enklare att ta sig in och ut ur bilen. I praktiken ger de ett stöd att lyfta sig i eller hålla i för att göra den rörelsen enklare. Naturligtvis har folk med tiden vant sig vid att använda dem på annat sätt, och det betyder inte att det är fel sätt. Bara det att de i första hand inte är tillverkade just för den användningen, och är tekniskt sett inte handtag för nödsituationer eller snäva kurvor, förutom om någon kör riktigt, riktigt dåligt.

Advertisement