Den röda linjen på backkameran är inte för att undvika hinder: detta är dess verkliga uppgift

av Titti Carlberg

17 Maj 2024

Advertisement

Många människor kör bil varje dag, ofta flera gånger om dagen. Även de som använder den mer sällan vet mycket väl hur man kör säkert. Ändå finns det aspekter med bilkörningen som få människor känner till, men som kan vara intressanta och till och med användbara i vardagen. En nyligen delad video, som setts av tusentals människor, visar i synnerhet en, vilket handlar om backkameran som gör det enklare att parkera.

Advertisement

Videon visar vad den röda linjen på backkameran är till för

Vi är på drivecomau-profilen, och videon visar den klassiska backkameran i en bil. Det är ett parkeringsvarnings- och förenklingssystem som använder en videokamera riktad bakåt på bilen, med bilder som visas på skärmen på instrumentbrädan. Bilderna visar några linjer som indikerar olika avstånd från eventuella hinder, bland vilka en röd linje sticker ut på ett särskilt sätt. Vad visar den?

Det skulle vara enkelt att svara att det är linjen som signalerar en eventuell kollision med ett hinder, men det skulle vara alldeles för enkelt. I verkligheten visar videon hur respekt för den röda linjen under en parkering gör att du kan se allt det nödvändiga utrymmet för att öppna bilens bagageutrymme utan att det blockeras. Vilket inte är en liten detalj.

Advertisement

"Föreställ dig att du inte känner till dimensionerna på din bil" och andra kommentarer till videon

drivecomau/Instagram

Så fort man delar en "hemlighet" om något som alla använder dagligen förväntar man sig naturligtvis en massa kommentarer. Och det hände också under en video som delades av drivecomau. En webbanvändare håller inte med honom utan skriver "Nej, den röda linjen indikerar att du är nära att stöta i något": men som vi nämnde, en alldeles för enkel förklaring. Stämmer den verkligen?

En annan person kommenterar "Föreställ dig att du inte känner till måtten på din bil och inte vet hur man använder speglarna", och en annan svarar "Tänk dig att ha en backkamera". 
Bland dem som kritiserar bilister som inte känner sina bilar och de som uttrycker lite avundsjuka på dem som har en bil utrustad med backkamera, finns det också de som tar sig tid för lite sunt förnuft. Faktum är att en kommentar säger "det beror på fordonet: min röda linje är den sista och om jag följer den kan jag inte öppna bakluckan."

Vad behövs riktlinjerna på backkameran till för?

Ganska vanligt i vissa nyare bilmodeller är riktlinjerna för backkameran ett ytterligare tillägg när det gäller parkeringssäkerhet. Backkameran och riktlinjerna aktiveras automatiskt när backväxeln läggs i och hjälper föraren att bedöma avståndet till bakre hinder. Ur denna synvinkel kan två typer av linjer existera:

  • linjer som indikerar avståndet från alla objekt, till exempel de som visas i videon som delas på Instagram;
  • dynamiska linjer som anpassar sig till styrningen, perfekt för att förenkla precisionsparkering.

I allmänhet är det sant att den röda linjen indikerar det utrymme som är tillgängligt för att enkelt öppna bagageutrymmet, men bara i vissa bilar. Sanningen är att det beror på: nästan alla bilar som har backkamera visar riktlinjer, och nästan alla bilar som visar riktlinjer har en röd linje i slutet. Men det är bara det att alla inte indikerar samma sak: det bästa är att först kontrollera noga, för att undvika oväntade kollisioner med oväntade hinder.

Advertisement