Det är inte bara du: många gillar lukten av bensin och av samma anledning

av Titti Carlberg

16 Februari 2024

Det är inte bara du: många gillar lukten av bensin och av samma anledning
Advertisement

Att tanka är för vissa en ganska stressig uppgift. Beroende på vilken tid på dygnet det är kan det vara ganska långa köer till bensinpumpen och bensinen kan också ha ökat i pris och så vidare. Det finns dock en positiv aspekt: en välbekant doft av bensin som fyller luften så fort man börjar tanka. Det är ingen slump att många tycker att det är fascinerande, men varför?

Advertisement

Kemin bakom bensin ... och dess lukt

Kemin bakom bensin ... och dess lukt

Freepik

Innan vi förstår varför många människor människor gillar lukten av bensin måste vi förstå vad det är. Den karaktäristiska lukten av bensin beror i själva verket på bensen, en färglös vätska som är väldigt brandfarlig och som känns igen på lukten. Tekniskt sett utgör bensen endast 1% av volymen bensin, men det har en igenkännlig lukt, vi kan upptäcka dess lukt även när det är i låga koncentrationer.

Historien om bensen påbörjades dessutom långt före användning av bilar. Redan på 1800-talet användes det som tillsats i rakvatten och som lösningsmedel för koffeinfritt kaffe. Idag vet vi mycket mer om detta ämne, den fara det ugör för hälsan och de användningområden som absolut måste undvikas. Ändå finns den alltid nära oss, som en del av bensin och med en otrolig karaktäristisk lukt.

Advertisement

Lukten av bensin och nostalgi: Proust syndrom

Lukten av bensin och nostalgi: Proust syndrom

Freepik

Den första anledningen till att vissa människor gillar lukten av bensin har inget att göra med själva lukten. Det handlar i själva verket om Proust syndrom, den franske författaren som är känd för låten där han återkallar minnen från det förflutna genom en enkel smak eller lukt. Samma effekt skulle också finnas i bensinlukt, vilket skulle stimulera, hos en del människor, en känsla av nostagi kopplat till desa minnen. Dofter och minnen hör ihop, och inte bara för att Proust skrev om det.

Lukter kan framkalla barndomsminnen, viktiga ögonblick och minnen vars återkallande orsakar en känsla av behaglig nostalgi. Och det är precis vad som, enligt en teori, händer när vi känner lukten av bensin då vi tankar. Men det är inte den enda förklaringen.

Bensinlukt och belöning: den mesolimbiska vägen

Bensinlukt och belöning: den mesolimbiska vägen

Pexels

Den andra teorin har istället att göra med vår hjärna och dopamin. Lukten av bensen och andra kolväten kan ge oss en tillfällig känsla av eufori, på grund av det som kallas den mesolimbiska vägen. Det är som ett belöningssystem som leder till frisättningen av dopamin, nöjes- och belöningshormonet. Dessutom, till skillnad från andra lukter som kakor, har bensen en dämpande effekt på nervsystemet: det får oss i princip att känna oss höga.

Nu kan att, som vi nämnde, lukta på bensin ha negativa effekter på ens hälsa: en sak är att lukta på det en gång och av en slump, en annan att göra det till en vana. Dessutom även om lukten av bensin kan påminna om lyckliga stunder eller stimulera frisättningen av dopamin, är det alltid bäst att begränsa den till tankningens korta ögonblick. Och sedan gå och lukta på något annat.

Advertisement