Cybertruck, Tesla-pickupen som har erövrat fordonssektorn: alla funktioner

av Titti Carlberg

12 Januari 2024

Cybertruck, Tesla-pickupen som har erövrat fordonssektorn: alla funktioner
Advertisement

Känner du till Teslas mest kända futuriska fordon? Detta är Cybertruck och alla fans av branschen är entusiastiska över dess otroliga funktioner, såväl som dess avgjort innovativa och fängslande design. Låt oss upptäcka alla dess funktioner i detalj.

Advertisement

Cybertruck från Tesla, pickupen med en oöverträffad design

Cybertruck från Tesla, pickupen med en oöverträffad design

Lcaa9/Wikimedia commons - C BY-SA 4.0

Bilentusiaster, men inte bara, kan inte låta bli att med hänförelse beundra denna elektriska pickup, Cybertruck, som har revolutionerat bilvärlden. Denna juvel tillhör Tesla, Elon Musks amerikanska multinationella företag, baserat i Austin, Texas, som är verksamt inom fordons- och ren energisektorn, designar och producerar elfordon, såväl som energiladdningsenheter, solpaneler och mycket mer. Men vad ligger bakom framgången för detta fordon och dess extraordinära tekniska egenskaper?

Låt oss börja med dess design: med ett stort slagkraftigt och avgjort elegant utseende garanterar strukturen dess hållbarhet och motståndskraft. I en alltmer konkurrensutsatt sektor utmärker sig denna el-pickup för sin unikhet: externt är designen inspirerad från filmen "Blade Runner", med en innovativ vinkelform och ett exoskelett av rostfritt stållegering "ultraresistent, som hjälper att minska uppkomsten av bucklor, skador och långvarig korrosion. Reparationerna är snabba och enkla" rapporterar Teslas hemsida.

Då går vi vidare till de tekniska egenskaperna: visste du att den grundläggande bakhjulsdrivna varianten kan tillryggalägga cirka 400 km, medan de fyrhjulsdrivna varianterna av denna pickup har en kapacitet på 547 km och 514 km? Detta är möjligt tack vare en valfri räckviddsförlängare, som tar upp en tredjedel av Cybertruckens golv.

Advertisement

Tesla Cybertruck, otroligt motstånd och snabb

Tesla Cybertruck, otroligt motstånd och snabb

Tesla

Som Elon Musk sa, den är designad för tackla långa resor eller för att transportera tung last på branta bergsvägar med en maximal last på 1.134 kg nyttolast och 1.897 liter låsbart lagringsutrymme. Bogserkapaciteten är imponerande 4.990 kg, "motsvarande en genomsnittlig afrikans elefant. Det supertåliga kompositflaket kräver inget foder och är tillräckligt stort för 4'X8 byggmaterial". Den toppmoderna Cyberbeast är kapabel att ta sig från 0 till 100 kilmeter i timmen på bara 2,6 sekunder, vilket slår ett stort antal sportbilar och "bibehålla stabilitet i höga hastigheter. Med steer-by-wire och bakstyrning får du hanteringen av en sportbil och bättre svängradie än de flesta Sedanbilar" säger Tesla om de tekniska specifikationerna.

Dessutom kan Armour Glass "stå emot påverkan av en baseboll med 112 km i timmen eller klass-4 hagel. Akustiskt glas hjälper till att göra interiören tyst". Golvet är 1,8 meter långt, med överskottsförvaringsutrymme under golvet, med en tonneau cover som anpassar sig till fordonets vinkelform fram till bakluckan. Och framtill finns det ytterligare förvaringsutrymme.

Med Teslas Cybertruck pickup kan du åka vart du vill

Med Teslas Cybertruck pickup kan du åka vart du vill

mrlewaynee/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Den har 120 och 240 voltsuttag integrerade på flaket och i kabinen för att manövrera instrument, ladda fordonet eller belysning med max 11,5 kilowatteffekt. "Tillräckligt tålig och robust för att ta dig överallt, tackla allt med elektronisk adaptiv luftfjädring som erbjuder 305 mm rörelse och 432 mm frigång" förklarar Tesla-webbplatsen. På en enda laddning är det möjligt att köra upp till 547 km och återställa upp till 235 km autonomi med 15 minuters supercharging.

Även de yttre panelerna är så pass motståndskraftiga att de ironiskt nog kan definieras som "skottsäkra". Musk deklarerade och hävdade att Tesla har utvecklat "den bästa apokalyptiska teknikenVindrutan som kanske är den största på marknaden, gör honom också till kung inom fordonsindustrin: den enkla vindrutan är 1,2 meter lång och placerad i vertikalt läge, till förmån för en snyggare design, jämfört med de klassiska horisontella vindrutorna.

Och på den främre exteriören av fordonet lyser Light Bar upp vägen till ett avstånd på 480 meter. Invändigt erbjuder Cybertruck en stor 18,5-tums infinity touchscreen placerad framtill och en 9,4-tums baktill, som erbjuder ett helt nytt användargränssnitt.

Tesla Cybertruck, detaljer och pris

Tesla Cybertruck, detaljer och pris

Tesla

Steer-by-wire systemet använder inte en direkt fysisk anslutning mellan rattenoch hjulen: input från ratten använder programvaran för att vrida styrmotorn, för att kalibrera dess hastighet och ta bort manuella manövrar. Över 64 km/h rör sig bakhjulen en eller två grader i samma riktning som framhjulen vid operationer som att byta fil.

"Vid låga hastigheter roterar bakhjulen i motsatt riktning mot de främre, vilket möjliggör snävare manövrer runt byggarbetsplatser, på parkeringsplatser och så vidare. Vid höga hastigheter svänger synkar fram- med bakhjulen, vilket gör att du kan glida mellan körfälten" förklarade Tesla.

För att dra ner både på kostnaden och vikten bestämde sig företaget för att byta från 12-voltsystemet för de andra tillverkade fordonen till 48 volt på Cybertrucken, med tunnare kamerahus och lättare komponenter. Dessutom är pickupen utrustad med en bakre kamera kopplad till den 18-tums centrala infotainmentskärmen, som låter dig se vad som händer bakom fordonet. Slutligen kan det elektriska överdraget bära upp till 136 kg vikt och växelspaken är placerad ovanför backspegeln.

Kort sagt, en riktig projektil på vägen med en fascinerande design och överraskande möjligheter. Men vad kostar den?Priserna på Cybertruck börjar från 60.990 dollar för ingångsvarianten till tvåhjulsdriftserien. AWD-konfigurationen, med två 600 HP-motorer, säljs till ett pris på 79.990 dollar.

Vad tycker du om denna elektriska och futuriska juvel?

Advertisement