Det behövs två vaktmästare till denna övergivna ö: ansökningarna är öppna, här förklarar vi alla detaljer

av Titti Carlberg

13 Januari 2024

Det behövs två vaktmästare till denna övergivna ö: ansökningarna är öppna, här förklarar vi alla detaljer
Advertisement

Skulle du vilja uppleva erfarenheten med att vara vaktmästare på en underbar ö? Tjänsten är utannonserad på en av de mest suggestiva platserna i världen, här är var den finns och hur du söker platsen:

Advertisement

Great Blasket Island, historien om ön som söker två vaktmästare

Great Blasket Island, historien om ön som söker två vaktmästare

Maciej Brencz/Wikimedia commons - CC BY 2.0

Det finns många människor som drömmer om att uppleva äventyret att arbeta som vaktmästare på en ö: fantastiska landskap, naturens tystnad och ett fascinerande yrke, som låter en återknyta kontakten med sig själv och överge den vanliga rutinen i vardagen, åtminstone för ett tag. Då och då dyker det upp liknande jobberbjudanden som får in 10 tusentals ansökningar från hela världen, men endast 2 personer kommer att bli de lyckligt lottade som väljs ut för tjänsten. Det krävs, naturligtvis som med alla jobberbjudande, särskilda erfarenheter för att få anställning i det angivna yrket, men det betyder inte att man inte har dem. 
Så, var ligger ön i fråga och vilka är de exakta arbetsuppgifterna?

Den öppna vaktmästarposten är på Great Blasket Island, huvudön i Blaskets, cirka 2 kilometer utanför kusten County Kerry, Irland. Denna landremsa sträcker sig över cirka 6 kilometer och har under de senaste århundradena varit bebott i omgångar, även om de första säkra nyheterna går tillbaka till 1700-talet.

År 1840 bodde omkring 150 personer på ön, vilka hade tagit sin tillflykt till små stugor i östra delen, som är mer skyddat. Men de svåra livsvillkoren och bristen på nödvändiga resurser ledde till att den övergavs flera gånger, tills långvarigt dåligt väder hindrade öborna att nå fastlandet under flera veckor.

År 1954 beslutade regeringen att den inte längre kunde säkerställa överlevnad för öns invånare, som vid dåligt väder inte skulle kunnas räddas på ett snabbt och säkert sätt. Således övergavs ön och dess lilla by definitivt, även om vissa stugor senare renoverades och förvandlas till sommarbostäder.

 

 

 

Advertisement

Irländska Great Blasket Island söker 2 vaktmästare för sommaren 2024

Irländska Great Blasket Island söker 2 vaktmästare för sommaren 2024

Cargoking/Wikimedia commons - CC BY 3.0

Sedan 2014 har företaget The Great Blasket Island Experience rekryterat 2 vaktmästare varje år för förvaltningen av fastigheterna i Congested Districts Board, och granskat de många inkomna ansökningarna. Nu är ansökningarna för sommarsäsongen 2024, på den obebodda ön med det vildvuxna landskapet öppna.

Från april till oktober 2023 anförtroddes platsen åt paret Dan och Emily, från Cork, Irland, som delade sitt äventyr på sin Instagramsida. Den närmaste staden från ön är Dunquin, som nås under sommarmånaderna med en färja som avgår från en närliggande brygga.

Men låt oss gå till annonsen: vad ska de nya vaktmästarna göra

De ska ta hand om bar-cafeterian och semesterbostäderna på ön, inklusive välkomna alla övernattande gäster, städa stugorna och förbereda frukostar, fylla på baren och servera typiskt te. Vaktmästarna kommer att bo i master bedroom, som ligger ovanför caféet, vilket gör platsen mer lämpad för förlovade eller gifta par, som det står i annonsen, men det är givetvis även öppet för kompispar. 

Det hela låter fantastiskt, men det kanske inte är alla som känner sig lämpade för en sådan upplevelse: förutom de obestridda fördelarna kommer de utvalda kandidaterna möta en hel del svårigheter.

Vaktmästarparet på den övergivna ön blir tvungna att leva utan el och rinnande vatten

Vaktmästarparet på den övergivna ön blir tvungna att leva utan el och rinnande vatten

Great Blasket Island/Facebook

Vaktmästarparet kommer att behöva leva utan rinnande vatten och el. Inte nog med det: linne och sängkläder ska hämtas och lämnas på fastlandet, medan mat levereras en gång om dagen. I jobberbjudandet ingår både mat och boende, samt en avtalsenlig lön, och vaktmästarparet får använda cafeterians toaletter och kök. Därför blir levnadsvillkoren ganska primitiva, lika de som öborna upplevde förr, utan de bekvämligheter och resurser som finns på fastlandet. Det nya vaktmästarparet för semesterboendet och cafeterian kommer att arbeta från 1 april till 1 oktober 2024 och det är möjligt att skicka ansökningarna fram till och med 18 januari genom att fylla i detta format.

Företaget förklarar att jobbet kräver många timmar och att det inte är ett typiskt sommarjobb, man måste vara vid god hälsa och i utmärkt fysisk form.

"Vi letar efter nästa par som vill driva Great Blasket land café och lodge. Observera att det finns en gräns för antalet sökningar som vi kan ta emot. Arbetet innebär att driva caféet och 4 semesterstugor på Great Blasket Island. Detta innebär att hälsa övernattande gäster välkomna, servera te och kaffe till dagbesökarna och se till att dagliga aktiviteter följs. Vi söker ett ansvarsfullt och pålitligt par som inte drar sig undan hårt arbete, som har många färdigheter och vet hur man tar initiativ. Detta är en utmanande position och paret måste vara medvetna om att det är en ö med väldigt få resurser...".

Vad tror du, skulle detta vara något för dig?

Advertisement