Ensete, den "falska bananen" som växer i Etiopien kan bli framtidens föda

av Titti Carlberg

18 Mars 2022

Ensete, den "falska bananen" som växer i Etiopien kan bli framtidens föda
Advertisement

Bananens välgörande egenskaper är kända över hela världen: i de tropiska länderna i Sydostasien är den en stor källa till kalium. De växer i klasar på träd och är lätta att känna igen. Men det som dock inte är så välkänt är att det finns en annan frukt, som räknas till den nya super-maten, som ser ut som en banan, men inte är det: det är Ensete, den "falska bananen" från Etiopien.

via D1SoftballNews

Myself (Renata3)/Wikimedia commons

Myself (Renata3)/Wikimedia commons

Ensete tillhör banansläktet, men till skillnad från deras kusiner är den inte ätbar: frukten kan faktiskt inte konsumeras, men rötterna och stjälken används som föreningar vid tillverkning av andra livsmedel, såsom bröd och gröt

Enligt en studie är dess egenskaper tillräckliga för att täcka matbehovet för över 100 miljoner människor. Enseten är faktiskt mycket motståndskraftig och produceras i stora mängder. 

I Etiopien är det en väldigt utbredd gröda i olika regioner i Afrika och finns i kosten för minst tjugo miljoner afrikaner. Forskare säger så här om dess stora näringsvärde: "Den har verkligen ovanliga egenskaper, det är därför den är så unik säger James Borell, en av författarna till studien, som arbetar vid Royal Botanic Garden i England. Det som gör enseten till en potentiell framtidsföda är möjligheten att så och skörda den när som helst, dess tolerans mot torka, det speciella med att vara vintergrön är att den kan växa i flera år utan vatten. Den kräver temperaturer mellan 14 och 25 grader, ett klimat som utmärker de mest befolkade områdena.

Advertisement
J Brew - Abyssinian Banana Tree /Wikimedia commons

J Brew - Abyssinian Banana Tree /Wikimedia commons

Av dessa skäl har växten fått smeknamnet "trädet mot hunger": klimatprognoserna under de kommande fyrtio åren, särskilt i Afrika, med åtföljande negativa effekter på grödor, skulle kunna göra ensete till en av de mest populära livsmedlen i framtiden. En resurs som skulle kunna ersätta spannmål - som ris, majs och vete - och användas i tider av matbrist.

En annan egenskap hos enseten är att den är rik på stärkelse: genom att skrapa insidan av plantan erhålls den fermenterade massan som efter en bearbetning på över en månad under marken erhålls kocho, en blandning som liknar bröd.

Dessutom planteras andra grödor som kaffe i skuggan av enseten, som drar vatten från dess stjälk, och med dess fibrer ät det också möjligt att tillverka kläder.

Ett definitivt mångsidigt livsmedel med otaliga kvaliteter, som vi kommer att höra mycket om under de kommande åren.

Advertisement