Två pojkar byttes ut vid födseln och gavs till fel mammor: den otroliga historien

av Titti Carlberg

23 Februari 2022

Två pojkar byttes ut vid födseln och gavs till fel mammor: den otroliga historien
Advertisement

Det finns berättelser som är som gjorda för ett filmmanus och som har alla nödvändiga och som har alla nödvändiga ingredienser för att skapa en bästsäljare: sammanflätade och gråtmilda, som framkallar empati, som kan hålla åskådare och läsare med återhållna andetag, nyfikna på vad som hände, när, var, varför och hur det kommer att sluta.

En blandning av misstro och intresse för de händelser som tros bara höra till fiktionen, men så är inte fallet: det finns verkligen historier som kan överträffa till och med fantasin. 

Fallet med de två pojkarna vars öde vändes upp och ner direkt efter födseln.

via The Sun

Advertisement
Joao Gonçalves/Flickr-Not the actual photo

Joao Gonçalves/Flickr-Not the actual photo

Robin och Gavin föddes på Nigel Hospital i Johannesburg, Sydafrika, februari 1989. Men något hände den dagen: sjuksköterskan gav, av misstag, de två barnen till fel mammor

Det stämmer: Kvinnan bytte av misstag de två nyfödda, som separerades från de biologiska mammorna. 

Robin började sitt liv med singelmamman Sandy Dawkins, en kvinna i ekonomiska svårigheter som bodde i förorten och knappt kunde försörja sig medan Gavin växte upp i Pietermaritzburg med Meg Clinton Parker, en förmögen dam som inte lät honom sakna något.

De två mammorna var uppenbarligen omedvetna om vad som hade hänt: de var övertygade om att de hade återvänt hem, med sina biologiska barn, utan att någonsin ha en anledning att misstänka att något var fel.

Sanningen upptäcktes två år senare, 1991, när ett DNA-test begärdes för att fastställa vem som var far till Gavin: vid den tidpunkten avslöjades det att Meg inte var hans biologiska mamma.

Uppgifterna om födseln av de två barnen som registrerades på sjukhuset gav det definitiva svaret, det var Robin som var hennes son, som under tiden växte upp hos Sandy.

När de två kvinnorna upptäckte sanningen kom de överens om att lämna saker och ting som de var: istället för att återta sin respektive legitima son i besittning, valde de att behålla den son som de hade älskat under de två år som hade gått.

"Du kan inte avsäga dig ett barn som du har stått så nära i två år. Du skyddar det som är ditt. De första dagarna lever man i en chock, sen föds nyfikenheten. Var finns mitt biologiska barn?" berättade de två kvinnorna.

Advertisement
Pexels-Not the actual photo

Pexels-Not the actual photo

Därmed fortsatte Robin och Gavin att växa 500 kilometer ifrån varandra. Senare visade den första en viss förbittring över vad som hade hänt. Om Gavin hade haft ett lätt liv, var det istället annorlunda för Robin och han önskade att hans biologiska mamma hade kämpat för att få honom tillbaka. Istället  förklarade sig Gavin glad för den tillvaro han levde, om än av misstag.

År 2004 förändrades dock saker och ting: när de två pojkarna var 15 år gamla, bjöd Meg Robin att flytta hem till dem eftersom hon faktiskt saknade honom. Pojken svarade ja och Sandy tog det väldigt hårt, men erkände: "Jag vill bara att han ska vara verkligt lycklig och få det som tillhör honom".

Men saker och ting blev inte som Meg hade föreställt sig: Robin började hata henne på grund av de förväntningar hon hade på honom och atmosfären i hemmet var tung, vilket fick pojken att överge sina studier och lämna hemmet, vilket väckte ett stort missnöje hos kvinnan.

Hur som helst, idag är relationerna avslappnade igen och Robin har en egen familj och har blivit pappa. Nu är han redo att förstå orsakerna som drev hans båda mödrar: "Om jag skulle upptäcka att min son inte är min, skulle jag inte ens överväga att lämna tillbaka honom. - säger han - Jag skulle inte berätta det för honom utan skulle hålla det hemligt och låta allt vara som det är".

Vad tycker du om den här otroliga historien?

Advertisement