En man dör efter att ha ätit råa ostron och kommit i kontakt med en känd bakterie

av Titti Carlberg

25 Juni 2023

En man dör efter att ha ätit råa ostron och kommit i kontakt med en känd bakterie
Advertisement

Ostron är en del av den kategori livsmedel som inte lämnar något val: man antingen älskar eller avskyr dem, det finns ingen mellanväg. För de som tillhör det första alternativet och därför är beundrare av dessa havsmollusker, är nyheten vi ska rapportera kanske inte den bästa. Faktum är att en man miste sitt liv efter att ha köpt och ätit ostron.
Låt oss se varför.

via NBC News

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

En man på 54 år, vars identitet är okänd eftersom tjänstemän vill hålla den hemlig, blev sjuk efter att ha köpt ostron i en närbutik i St.Louis-förorten Manchester, Missouri, USA. Besvären övergick till att han miste sitt liv, på grund av en bakterie känd som Vibrio Vulnificus, vanligtvis orsakad av  eller dåligt tillagad fisk.

Många av de människor som drabbas av en infektion orsakad av denna bakterie blir tvungna att genomgå mycket starka kurer eller till och med amputation av lemmar, medan en av fem inte överlever. Vissa Vibrio Vulnificus-infektioner kan leda till nekrotiserande faciit, ett tillstånd där köttet i ett öppet sår ruttnar.

St Louis County Health Department har skickat ut en varning till kunder som har köpt samma produkt på The Fruit Stand&Seafood att inte äta ostrona utan slänga dem.

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

"Det finns inga bevis för att företaget gjort något för att kontaminera ostronen, vilket de med all säkerhet redan var när de anlände till anläggningen" står det i pressmeddelandet. En utredning om ursprunget till bakterien har inletts.

Enligt uppskattningar från CDCP, Centers for Disease Control and Prevention, får cirka 80.000 personer bakterien varje år i USA, varav 100 dör. 

I förebyggande och försiktighetssyfte föreslår institutionen att aldrig äta råa eller dåligt tillagade blötdjur, tvätta händerna noga efter att ha varit i kontakt med dem och undvika att doppa sig i salt vatten om det finns något färskt sår på kroppen.

CDC/James Gathany (PHIL #7815) - Obtained from the CDC-Wikimedia commons

CDC/James Gathany (PHIL #7815) - Obtained from the CDC-Wikimedia commons

En studie har funnit att denna typ av infektioner kan fördubblas under de kommande tjugo åren på grund av ökad temperatur i havsvattnet,

"Vibrios är naturligt förekommande Gramnegativa bakterier som vanligtvis finns i marina vatten, de trivs i varma, bräckta vatten och är mycket känsliga för temperaturer. Dessa samband med klimatet har lett till att Vibrio-arter kollektivt erkänns som en 'barometermikrobiell klimatförändring'."

Alarmerande data, därför, som leder oss att inte bara vara uppmärksamma i Amerika, utan på alla platser och i alla sammanhang.

Advertisement