Fröna i denna vanliga frukt bör inte ätas: anledningen till att man bör undvika det

av Titti Carlberg

11 Juli 2023

Fröna i denna vanliga frukt bör inte ätas: anledningen till att man bör undvika det
Advertisement

De frön som vi hittar i vissa livsmedel är en del av kategorin "smartfood", det vill säga de livsmedel som innehåller en kombination av särskilt hälsosamma näringsegenskaper. 

Det finns dock några undantag att tänka på som forskare rekommenderar att man uppmärksammar för att undvika uppkomsten av problematiska konsekvenser.
Låt oss se vilka.

via Medical News Today

Advertisement

Frön spelar en viktig roll:

Frön spelar en viktig roll:

Pixabay

Frön är en viktig kategori inom hälsosam och balanserad kost, eftersom de innehåller ett brett utbud av mycket hälsosamma näringsämnen för vår kropp. Vanligtvis används de som en krydda för redan kompletta rätter, deras egenheter är dock fortfarande ganska okända när det gäller fördelar om de introduceras i kosten.
Faktum är att de innehåller omega-3, som är hälsosamma fettsyror, vilka främjar kardiovaskulär hälsa, samt innehåller många antioxidanter. Dessutom är de rika på fibrer som förbättrar matsmältningen och tarmregelbundenheten, samt tillför mineraler som järn och magnesium.

Advertisement

Alla från är inte bra:

Alla från är inte bra:

Curioctopus

I matlagningen kan de användas som tillsats i sallader och yoghurt, men även vid tillagning av bröd, kakor och efterrätter. För att få maximal nytta är det att föredra att konsumera dem som de är, naturliga, utan att tillsätta för mycket salt eller rosta dem.

Pumpafrön innehåller till exempel, förutom att vara rika på C-vitamin, en essentiell aminosyra som heter tryptofan, involverad i produktionen av serotonin, signalsubstansen som ger oss gott humör, medan linfrö är användbart för att motverka trötthet och sänka nivåerna av dåligt kolestorol i blodet, vilket denna studie rapporterar.

Att konsumera dessa värdefulla livsmedel individuellt, utan att blanda dem med andra produkter, kan förvisso bli en utmärkt vana, men var försiktig: en viss sorts frö, om den äts i för stora doser, kan vara skadlig.

Curioctopus

Curioctopus

Äpplen är välkända för att vara en av de hälsosammaste frukterna som naturen erbjuder oss tack vare dess otroliga egenskaper, inklusive vitaminerkostfibrer och antioxidanter. Men deras frön innehåller amygdalin, en växtförening som, när den konsumeras i stora mängder, kan vara giftig för kroppen.

Amygdalin, som är en del av det kemiska försvaret av äppelfrön, utgör ingen fara när de senare är intakta, men när ett frö krossas eller tuggas bryts föreningen ned till vätecyanid, vilket är väldigt giftigt. Det är dock minimala mängder cyanid som därför, enligt den normala mängden äpplen som konsumeras per dag, inte innebär någon risk.

Förutom i äpplen är denna närvaro även ganska iögonfallande i aprikosfrön, persika, mandel och körsbär, frukter som tillhör familjen Rosaceae. Men för att vara giftiga och skadliga för människokroppen måste de konsumeras i riktigt stora mängder.

Trots den minimala risken rekommenderas det att eliminera fröna från frukten som äts: toxiciteten beror på den specifika typen av frukt och på den individuella kroppsvikten, därför mycket varierande faktorer.

Advertisement