Har du lagt märke till dessa prickar på din fjärrkontroll? Endast ett fåtal personer vet vad de är till för

av Titti Carlberg

10 Juli 2023

Har du lagt märke till dessa prickar på din fjärrkontroll? Endast ett fåtal personer vet vad de är till för
Advertisement

Ett av de första tekniska verktygen som invaderade hem runt om i världen var tv:n, en riktigt magisk låda, kapabel att hålla miljoner och åter miljoner människor som fastklistrade vid. Men för att byta kanal var det från början nödvändigt att resa sig upp från soffan för att trycka på knapparna som satt på tv:n. De första fjärrkontrollerna var kopplade till tv:n via en kabel, först senare introducerades en ny typ av trådlös fjärrkontroll.

Runt 60-talet blev tv mer och mer populärt i många hem, och med det även fjärrkontrollen. På våra samtida fjärrkontroller kan det finnas laterala prickar, vad är de till för? Här får du den dolda förklaringen som endast ett fåtal personer känner till.

via Sony

Advertisement
Pixabay

Pixabay

När man tittar på TV nuförtiden är det inte nödvändigt att resa sig upp från soffan för att byta kanal, man kan använda fjärrkontrollen på ett mycket bekvämare sätt. Förutom för att se scenerna bättre är det möjligt att titta på tv med lamporna släckta, just för att efterlikna bio så mycket som möjligt. Men när det är mörkt kan det vara svårt att se rätt siffror på fjärrkontrollen. Av den anledningen har det skapats referenspunkter som låter dig byta kanal lätt, en sorts taktil guide. Vissa element på fjärrkontrollen indikerar vad som görs.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

De två mest grundläggande knapparna på fjärrkontrollen är på- och avknappen. Den är vanligtvis placerad längst upp i hörnet och identifieras av en taktil funktion, en lätt beröring. Ett annat taktilt alternativ finns på siffran 5, som är i mitten av knappsatsen, så att du enkelt kan hitta de andra siffrorna. På vissa fjärrkontroller finns det även pilar på volym och kanalknappen.

Visst kände du redan till detta?

Advertisement