Möss i trädgården? Denna aromatiska växt driver bort dem omedelbart och de visar sig aldrig igen

Titti Carlberg

08 Juli 2023

Möss i trädgården? Denna aromatiska växt driver bort dem omedelbart och de visar sig aldrig igen
Advertisement

De som bor på landet eller har en trädgård är väl medvetna om några av de vanligaste och mest envisa gästerna: ja vi menar just dem, möss, små inkräktare som det är svårt att bli av med och hindra från att återvända. Det finns dock ett botemedel, som du kanske inte redan känner till, för att motverka deras inträde i ditt "privata område": det är en vanlig men effektiv växt som det bara är att köpa för att de aldrig mer ska återvända.

via Pond Informer

Advertisement

Problemet med möss i trädgården

Problemet med möss i trädgården

Pixabay

Problemet med möss som angriper trädgården är ganska vanligt och de som bor på bottenvåningen eller ute på landet känner till detta väl. Det finns dock ett helt naturligt botemedel för att driva bort dem och få dem att aldrig mer återkomma. Faktum är att närvaron av möss kan skapa olika problem för växter och i allmänt sammanhang, medan deras vana att knapra på löv och rötter kan äventyra buskars hälsa. Dessutom genom att de livnär sig på frukter och frön, minskar de produktionen och hämmar förmågan för dessa produkter att fortplanta sig.

Möss är inte direkt några hygieniska djur, följaktligen kan deras passage vara synonymt med föroreningar och smuts, och därför med bakterier och parasiter, för att inte tala om deras avföring som lämnas på marken.

 

Hur man håller möss långt borta

Hur man håller möss långt borta

Pixabay

För att inte tala om de små underjordiska tunnlarna som de älskar att gräva för att bygga små bon, vilket förstör det övergripande utseendet i trädgården. Genom detta äventyrar de även växterns rötter och deras förmåga att nära sig, samt skadar kablar och rör. Slutligen kan deras höga reproduktionsförmåga generera en riktig koloni av möss bland växterna, vilket gör det riktigt svårt att driva bort dem.

Det finns dock förebyggande åtgärder för att förhindra dem att besöka din trädgård: för det första är det viktigt att alltid hålla den ren, undvika närvaron av matrester som kan locka dem till sig och noggrant täta åtkomstpunkter. Men det finns ännu ett effektivt, såväl som trevligt, botemedel.

Advertisement

En vanlig växt som håller mössen borta

En vanlig växt som håller mössen borta

Pixabay

Det handlar om en aromatisk växt, lagerblad, som inte bara har ett trevligt utseende, vilket kan försköna estetiken i din trädgård, utan också hjälpa dig att hålla gnagare borta. Dess stickande lukt tolereras inte av dessa djur, som gör allt för att undvika den. Även bara bladen är tillräckliga för att uppnå syftet och fungera som avstötande medel, men om du vill kan du köpa hela växten i vilken trädgårdsbutik eller plantskola som helst.

För att använda den som ett gift mot möss kan du placera den i det område där du oftast märker mössens närvaro eller tecken på deras passage. Du kan också lägga enskilda blad i de små springorna i området där mössen vanligtvis gömmer sig, men kom ihåg att byta ut dem varje 3-4 dag, eftersom de tappar sin karakteristiska doft.

Det finns fler växter som driver bort möss

Det finns fler växter som driver bort möss

Pixabay

Slutligen, andra växter som hjälper till att hålla gnagare borta är narcisser, pepparmynta, fläder, lök, svartpeppar, krysantemum och påskliljor. Genom att prova dessa naturliga medel kommer ditt grönområde snart vara fritt från dessa oönskade små gäster. Om du däremot vill förebygga uppkomsten av dem är lagerblad det bästa för att skydda mot obehagliga besök och dina växters hälsa.

Advertisement