Svärmorstunga: den finns i många hem men endast ett fåtal känner till dess hemligheter

av Titti Carlberg

31 Augusti 2023

Svärmorstunga: den finns i många hem men endast ett fåtal känner till dess hemligheter
Advertisement

Det finns många människor som älskar växter, faktum är att många personers hem är dekorerade med många växter. De senare sprider en väldoft in i rummet, ger det färg och gör bostaden mer välkomnande. Dessutom kan växter rena luften och förbättra kvaliteten på syret. Det är dock inte alla som har en grön tumme eller lyckas sköta dem på ett bra sätt. Varje sort behöver specifik vård och uppmärksamhet, men framför allt har var och en olika fördelaktiga egenskaper.

Om du skulle bli tvungen att välja en växt att ha hemma är ett av de bästa valen du kan göra en Svärmorstunga eller Sanseveria, eftersom den kräver väldigt lite skötsel, men framför allt har den många fördelar. Låt oss se vilka de hälsosamma effekterna är.

via Sleepme

Advertisement

Svärmorstunga eller Sanseveria

Svärmorstunga eller Sanseveria

Enzo Rippa/Wikimedia Commons

Detta är en växt som har sitt ursprung i Afrika, den har en speciell form, dess namn "Svärmorstunga" är kopplat just till dess långa och avsmalnande blad som liknar mänskliga tungor.

Dess huvudsakliga funktion är att absorbera koldioxid under natten och frigöra syre under dagen. Det är väldigt användbart att ha den inomhus eftersom den betraktas som en luftrenare och eftersom den är en vintergrön växt behåller den sin färg hela året, dessutom pryder den inte bara inomhus utan är även väldigt vacker ute på en terass.

Advertisement

Hur man sköter en Sanseveria

Hur man sköter en Sanseveria

Wikimedia Commons

Det finns några viktiga aspekter att tänka på när man bestämmer sig för att ta hand om en Sanseveria. För att säkerställa att den inte torkar ut måste du se till att den aldrig står i direkt solljus, men du måste också vara noga med att inte ställa den på en för mörk plats. Det är dock viktigt att se till att den inte vattnas när jorden fortfarande är fuktig, bara om jorden är torr ska du fukta den med lite vatten.

Men den grundläggande aspekten som driver många människor att ha den i hemmet är inte bara för att den behöver lite skötsel, utan det är framför allt för att den är väldigt bra för hälsan. Faktum är att den kan rena luften från giftiga ämnen som finns i hemmiljön.

Vissa människor använder dessutom bladen till att göra infusioner eller örtteer, eftersom det tros hjälpa matsmältningen.

De hälsosamma effekterna

De hälsosamma effekterna

Peter A. Mansfeld/Wikimedia Commons

Den mest intressanta effekten av en Svärmorstunga är just dess fördelaktiga och medicinska egenskaper, gelén som finns inuti bladen kan användas för att ge en lugnande effekt på insektsbett eller till och med som ett botemedel mot torr hud. Tillvägagångssättet är enkelt, skär bara bort ett blad och gnugga geléen på det drabbade området.

Denna växt har även förmågan att lindra stress och förbättra stämningen hos de boende i huset, eftersom dess blad skapar en avkopplande och välkomnande miljö.

Kände du redan till alla dess egenskaper?

Advertisement