Logiskt spel: kan du korrigera operationen genom att lägga till ett streck?

av Titti Carlberg

30 Augusti 2023

Logiskt spel: kan du korrigera operationen genom att lägga till ett streck?
Advertisement

Välkommen till ett nytt matematiskt huvudbry!

I den här artikeln erbjuder vi en riktig svår logisk utmaning, men om du har övat på våra tidigare tester är ditt sinne helt säkert vältränat. Alla tester som involverar hjärnaktivitet är alltid väldigt stimulerande, speciellt om de samtidigt är roliga!

Om du har stannat på den här sidan betyder det att logiska quiz är rätt sorts spel för dig och att du gillar att utmana dig själv, så låt oss inte slösa någon tid utan låt oss gå vidare till handling: är du redo att sätta igång med spelet?

Logiskt spel: kan du korrigera operationen genom att lägga till ett streck? - 1

Spelet i fråga erbjuder dig en siffra som upprepas flera gånger, 5. Den upprepande operationen är också bara en och det handlar om addition. Hittills är allt extremt enkelt, eller hur? Men summan av 5+5+5+5 ska bli 20. Även de yngre eleverna i skolan skulle direkt lägga märke till att något inte stämmer. Det står att slutsumman är 555, hur kan det vara möjligt?

Det är det inte, eftersom uppgiften presenteras på fel sätt. Det finns dock ett sätt att göra den korrekt men för det måste du lägga till ett streck. Nu är det upp till dig: var ska du placera strecket och på vilket sätt? Du har bara 10 sekunder på dig att lösa uppgiften, vilket endast ett fåtal personer lyckas med.

Advertisement

Hemligheten med att lösa detta logiska huvudbry är denna: lyckades du?

Hemligheten med att lösa detta logiska huvudbry är denna: lyckades du?

De som närmar sig dessa matematiska tester första gången tror ofta att det är omöjligt att lösa dem framgångsrikt på några få sekunder. Men detta är jämförbart med en person som tittar på en amerikans film med originalspråket på utan att kunna ett ord amerikanska eller engelska, eller som att delta i ett maraton utan att någonsin ha sprungit i sitt liv.

Målet känns ouppnåeligt, men om man tränar konstant, oavsett verksamhetsområde, kommer man att inse att färdigheter förvärvas med övning, dag efter dag, tills man får resultat som man trodde var otänkbara.

Så oavsett om du är en "nybörjare" eller en riktig expert på matematiska spel, nyttja dessa 10 sekunder med maximal koncentration och kom ihåg att hemligheten i de flesta fall är att inte bara använda logik, utan också kreativitet. Om du kan låta ditt sinne flyga bortom det du ser och låta det ta originella vägar, kommer svaret att verka tydligt och uppenbart, vilket ger dig en känsla av tillfredsställelse. När du tror att du har svaret kan du jämföra det med lösningen nedan.

 

Svaret på frågan: du korrigerar operationen på detta sätt

Svaret på frågan: du korrigerar operationen på detta sätt

För att korrigera operationen räcker det med att lägga till ett streck på första plustecknet, symbolen för addition, för att omvandla det till en 4:a. Du får då:

545+5+5=555

Nu är uppgiften rätt och det räckte med att bara lägga till ett enkelt streck!

Om du klarade det inom tidsgränsen på 10 sekunder är din hjärna redo för matematikolympiaden! Annars är det bara övning och träning som gäller, vilket vi redan nämnt, det kommer att leda dig till alltmer tillfredsställande resultat. Prova så får du se!

Vad tycker du om detta huvudbry i logiskt tänkande?

Advertisement