Nyser din hund? Ta reda på vad den försöker berätta för dig

av Titti Carlberg

31 Augusti 2023

Nyser din hund? Ta reda på vad den försöker berätta för dig
Advertisement

Varje gest eller beteende hos ett husdjur har en mening, det är ofta ett budskap som våra fyrbenta vänner försöker skicka oss och i dag ska vi prata om varför hunden nyser.

via .thekennelclub.org.uk

Advertisement

Hunden nyser: ska man oroa sig?

Hunden nyser: ska man oroa sig?

pixabay

Ett av de vanligaste uttrycken som används när man ser ett husdjur i ögonen är att de "inte har talets gåva". Detta ganska vanliga påstående är absolut sant. Men våra lojala lurviga följeslagare har andra sätt att uttrycka sig. Knepet är bara att tolka på rätt sätt vad det är de vill säga. 

Närmare bestämt om din hund nyser är det inte av en slump utan det finns ofta en mycket specifik orsak till det.

Hundens nysande är en signal som inte omedelbart bör orsaka oro. Men det är dock ett symptom på "något" som inte bör underskattas. En isolerad händelse har en liten betydelse, men om nysningarna upprepas frekvent och upprepande, förändras saker och ting, och det är nödvändigt att undersöka djupare för att utesluta eventuella allvarliga problem

Nedan har vi listat olika orsaker till att hunden nyser.

Advertisement

Några anledningar till att hunden nyser

Några anledningar till att hunden nyser

pixabay

  • Förekomst av parasiter, kvalster eller irriterande ämnen. Det finns organismer som kan fästa sig på din hunds nos och skapa flytningar eller till och med sår. Bland de vanligaste finns Leishmania. 
    Djur har mycket känsligare och mer utvecklade sinnen än människor och om hunden nyser kan det bero på att det i miljön finns: pollen, damm eller andra allergener. Faktum är att även allergier kan framkalla nysningar hos hundar. Vi talar inte bara om inandningsbara ämnen utan även om livsmedel eller ämnen som de har kommit i kontakt med.
  • Problem i munnen. Det kan låta otroligt, men även ett munproblem kan orsaka nysningar hos hundar. Att kontrollera tänder, tandkött och tunga är bra om du upptäcker att din hund nyser ofta.
  • Främmande kroppar i näsan. Alla husdjur älskar att lukta på sin omgivning. Det är deras sätt att samla information om världen de lever i, men om hnden plötsligt nyser kan den oavsiktligt ha inhalerat ett "strå" kanske ett av gräs från gräsmattan, en bit av ett löv eller smulor från något livsmedel.
pixabay

pixabay

Om din hund nyser, men andra symptom som feber och utmattning inte är associerade kan du vara lugn, men om symptomen kvarstår eller förvärras, kontakta en veterinär.

Advertisement