Hur ser ett fästingbett ut? Hur man känner igen det och hur man håller dem borta från sin trädgård

av Titti Carlberg

06 Juni 2023

Hur ser ett fästingbett ut? Hur man känner igen det och hur man håller dem borta från sin trädgård
Advertisement

Trots att fästingar är väldigt små kan de skapa stora problem, inte bara för våra vänner djuren, utan även för oss. Faktum är att de kan överföra sjukdomar och därför är det viktigt att inse om man har blivit biten av en, vilket dock inte alltid är lätt. 

Låt oss se hur det är möjligt att identifiera dem och vilka växter du bör välja för att hålla dem borta från din trädgård.

via Healthline

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Experter säger att med klimatförändringar är fästingsäsongen i stort sett året runt. Av denna anledning bör ständig uppmärksamhet ägnas åt eventuella bett på huden. 
Matt Frye, entomolog och lärare vid New York State Integrated Pest Management Program vid Cornell University, förklarade att "det finns aktiva fästingar året rnt. Så, om temperaturen är över fryspunkten finns det en risk att man blir biten."

Fästingar är väldigt små och de gömmer sig inte bara i skogsområden, långt därifrån: "Om du bor i ett bostadsområde kan du gå längs vägkanten, men din hund kan trots det komma hem med fästingar. Även vid vägkanten finns det gott om lämpliga livsmiljöer där fästingar trivs."

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Eftersom de kan överföra många olika sjukdomar till oss, såsom borrelia, Powassan-virus och Rocky Mountain spotted fever, är det viktigt att veta hur man upptäcker deras närvaro. 

De som är farligast för folkhälsan är svarta fästingar, även kallade hjortfästingar, fästingar med svarta ben, amerikanska hundfästingar och solitära fästingar. Men hur ser deras bett ut och hur känner man igen dem?

"De kan ha väldigt olika presentationer och det beror på i vilket stadium bettet upptäcks." förklarar Dr. Melissa Levoska, biträdande professor i dermatologi vid Tcahn School of Medicine i Monte Sinal. 
De flesta människor märker inte att de blivit bitna: "När fästingen biter sig fast på människan har den faktorer i sitt saliv som hindrar att man känner smärta, förhindrar koagulering och en immunreaktion, så man kanske aldrig ser några tecken på ett fästingbett."

I vilket fall som helst kanske du märker en liten kliande bula, ganska lik ett myggbett. Chansen är stor att du ser fästingen fortfarande fäst vid din hud, därför är det en bra idé att kontrollera sig själv noggrant efter att ha tillbringat tid i riskfyllda områden.

De som utvecklar borrelia kan upptäcka röda utslag, som kan uppträda var som helst på kroppen, men främst på bröstkorgen, buken, ryggen eller benen.

Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Om du tycker att det är komplicerat att skydda dig mot fästingar utanför ditt hem, om du har en trädgård kan du använda olika medel för att hålla dem borta. Faktum är att det finns vissa växter som är effektiva mot dessa parasiter. 

Kattmynta, till exempel, är mycket älskad av fjärilar och bin, men föraktas av fästingar.
Även Rosmarin verkar hålla dem borta, eftersom de inte gillar lukten av den.
Lavendel håller fästingar, men även getingar och spindlar borta, medan Renfana innehåller ett gift, tujon, som är effektivt mot dessa oönskade gäster, samt dalmatisk krysantemum, som användes av de antika romarna för att hålla loppor och löss borta.

Dessutom kan du använda eteriska oljor som är särskilt hatade av fästingar, som citron, basilika, enbär, myrra, oregano, mejram och timjan.

I vilket fall som helst, när du är på gröna och skuggiga platser, var extremt försiktig och bär helst heltäckande kläder.

Advertisement