Om du stöter på dem när du är ute i skogen är det inget gott tecken: vad är det och var finns de

Titti Carlberg

08 Juli 2023

Om du stöter på dem när du är ute i skogen är det inget gott tecken: vad är det och var finns de
Advertisement

Att promenera i skogen är en aktivitet som uppskattas av människor som älskar att vara i kontakt med naturen. Att vandra längs stigar som är rika på växtlighet, långt från stadens oväsen är verkligen behagligt och avkopplande, det låter dig andas ren luft och hjälper dig att fördjupa dig i dina tankar, frigöra ditt sinne från allt annat en stund. 

Men även på dessa fridfulla platser måste man dock vara medveten om eventuella faror och vad man kan stöta på.

via Science Friday

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det kan ibland kännas riktigt bra att komma bort från allt: att tillbringa lite tid långt från stadens kaos, från arbetsrelaterade bekymmer och vardagssysslor, att vara i kontakt med naturen är ett riktigt hälsosamt universalmedel för kroppen och sinnet.

Faktum är att om promenader är bra för oss, är det ännu mer fascinerande och suggestivt att ta dem i skogen. Då och då bör vi alla ägna fritiden åt en avkopplande promenad genom växtligheten, för att ladda ny energi och njuta av några stunder i lugn och ro.

Trots detta är det dock nödvändigt att känna till skogen man tänker promenera i och de potentiella faror som man kan stöta på, bara promenera i säkra områden och vara försiktig så man inte skadar sig, vad man kliver på och att inte röra något okänt.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Det är viktigt att, om du inte känner till naturen på ett perfekt sätt, aldrig plocka något som växer, framför allt om det är något du aldrig sett förut. Det kan vara helt ofarligt, men också potentiellt skadligt: när man är osäker att det alltid bäst att undvika.

Därför är det att föredra och tillrådligt att njuta av det gröna som omger oss, respektera det utan att ändra det på något sätt, samtidigt som man överger den dagliga stressen och tar en paus från den frenetiska rutinen. Det finns dock en särskild sak som kan fånga ens blick och som man inte bör trampa på eller äta.

Missouri Department of Conservation

Missouri Department of Conservation

Vi syftar på Xylaria polymorpha, en speciell svamp med verkligt bisarra egenskaper, så pass att den kallas "zombiefingrar" på grund av dess läskiga utseende. Konformationen leder i själva verket tankarna till en uppskjuten hand som dyker upp från marken  för att terrorisera  förbipasserande.

Detta beror på att, även om den ibland kan utveckla en stam, har den oftare två till fem grupperande grenar, förutsatt att den är typisk för konformationen som utmärker den.

I verkligheten är det inte en riktig svamp, utan en parasit, eftersom den behöver andra organismer för att överleva. Om du skulle stöta på den eller lägga märke till en, är det inget gott tecken.

DanielGuzmanDuchen/Wikimedia commons

DanielGuzmanDuchen/Wikimedia commons

Det enda stället du kan få syn på en är på stubbar av döda och sönderfallande träd, medan det är omöjligt att se den växa nära friska stammar. Om du stöter på många av dem i en skog betyder det att träden inte är i bra skick. En skog där denna svamp inte växer är däremot vid utmärkt hälsa och dess växter har inte angripist av någon skadlig mikroorganism.

Till skillnad från andra svampar sägs "zombiefingrar" leva i flera månader eller till och med år. Men utöver det skrämmande utseendet anses den ofarlig för människan, så länge man inte vill smaka på den. Även om den knappats får dig att vilja prova det, om du av en slump skulle råka vilja, överge genast den idén: dess struktur är hård och liknar trä, och den är absolut inte ätbar. Så, om du skulle få syn på en är rådet att beundra, utan att röra den, och sedan gå vidare.

Kände du redan till denna märkliga parasit?

Advertisement