Hönsbuljong: är det verkligen ett effektivt botemedel mot förkylning och influensa?

av Titti Carlberg

03 November 2023

Hönsbuljong: är det verkligen ett effektivt botemedel mot förkylning och influensa?
Advertisement

Vi känner alla till den berömda hönsbuljongen, som traditionellt konsumeras när vi är förkylda eller har influensa. Men varför anses detta livsmedel vara botande? Och är det verkligen det?

Advertisement

Hönsbuljong mot förkylning: en flera hundraårig tradition

Hönsbuljong mot förkylning: en flera hundraårig tradition

Pexels

När vi var små, men även som vuxna och för att få våra barn att må bättre, förbereder vi en välsmakande och samtidigt ansedd nyttig rätt: vi pratar om hönsbuljong, ett urgammalt recept som tros passa i perioder där vi känner de klassiska influensasymptomen.Detta preparat är inte bara gott, utan också, tydligen, för att hantera förkylning och relaterade symptom. Men när uppstod denna sed och varför?

Redan för mer än åttahundra år sedan föreslog läkaren och filosofen Moses Maimoindes det för sina patienter, och denna tradition har överlevt alla århundraden efter det. Modern vetenskap har faktiskt bekräftat att hönsbuljong är mer användbar än andra varma vätskor för att motverka effekterna av förkylningar. Än i dag sveper många människor in sig i en filt sittandes i soffan, med ett förråd näsdukar bredvid sig och en kopp hönsbuljong i knät, ofta rekommenderat av deras läkare.

Men har den verkligen läkande krafter mot rhinovirus?

Advertisement

Hönsbuljongens kraft mot förkylningar: så här förbereder man den

Hönsbuljongens kraft mot förkylningar: så här förbereder man den

Pexels

Denna underbara buljong kan inte bota förkylning, men den kan hjälpa oss att lindra symptomen och påskynda läkningsprocessen. Höns innehåller en aminosyra, cystein, som främjar upplösningen av sekret, för att inte tala om att vi under en influensa tenderar att förlora många elektrolyter, såsom magnesium, kalium och natrium, som denna buljong kan återställa till oss. Men hur lagar man hönsbuljong? Det finns många recept och varianter, men bara några ingredienser är tillräckligt för att göra den både effektiv och god:

 • Höna: eller kyckling, innehåller proteiner som är välgörande för kroppen och stödjer immunförsvaret
 • Buljong: välj en som är rik på mineraler, vitaminer och små mängder fett. Förutom att återfukta dig, hjälper den till att rensa de övre luftvägarna genom att främja flödet av slem.
 • Lök, morötter, palsternacka och selleri: grönsaker som innehåller vitamin C och A tillsätts vanligtvis till buljongen, vilket hjälper till att stärka immunförsvaret och påskyndar läkningen.
 • Nudlar: det är en typ av osyrad och lättsmält pasta, som innehåller en viss mängd kolhydrater, användbar för att ge en mättnadskänsla och garantera oss den nödvändiga energin när vi inte känner för att äta.
 • Vitlök: är antiviralt och antibakteriellt.
 • Örter: tillsatsen av örter och kryddor är inte avgörande, men ett par lagerblad, timjan eller persilja i buljongen gör den mer smakrik och rik på antoxidanter. Cayennepeppar och ingefära hjälper också till att minska ökningen av blodflöde till magen, tack vare dess kryddiga effekt.

För att förbereda, häll 2,5 liter kallt vatten i en kastrull och tillsätt 10 skivade morötter, fem halverade palsernackor, två tärnade selleristjälkar, en hel lök och tio vitlöksklyftor. För att lägga till kycklingen kan du använda fem eller sex buljongtärningar som du enkelt hittar i vilken mataffär som helt, utan att behöva koka en hel kyckling. Vid det här laget kan du krydda hur du vill med peppar och örter och värma på låg värme i cirka 45 minuter.

De gynnsamma effekterna av kycklingbuljong och andra livsmedel under förkylningar

De gynnsamma effekterna av kycklingbuljong och andra livsmedel under förkylningar

Freepik

Efter att ha tillagat din hönsbuljong, se till att äta den minst en gång om dagen i en vecka. Enligt forskning har "kycklingbuljong länge ansetts vara ett botemedel mot symptomatiska infektioner i de övre luftvägarna. Eftersom den kliniska likheten mellan de olika infektionsprocesserna som kan orsaka förkylningar sannolikt beror på ett delat inflammatoriskt svar, en effekt av hönsbuljong för att lindra inflammation kan förklara dess etablerade fördelar. Den aktuella studien tyder på att den kan innehålla ett antal ämnen med välgörande medicinsk aktivitet. En mild antiinflammatorisk effekt kan vara en av de mekanismer genom vilka buljongen kan lindra symtomatiska infektioner i övre delen av luftvägarna.".

Dessutom kan hönsbuljong också hjälpa dig att få lindring vid en täppt näsa, tack vare de varma ångorna som kommer från skålen, samt ha en lugnande effekt på halsen. Kom dock ihåg att eftersom den är rik på natrium, bör buljongen konsumeras med måtta och bör heller inte vara den första källan till rehydrering under förkylningar och influensa. Under dessa perioder, för att bidra till läkningen, kan du också inkludera: 

 • Sockerfria spannmål: de ger kolhydrater som ger energi och är lättsmälta
 • Yoghurt: probiotika och proteiner hjälper immunförsvaret
 • Färsk frukt: är en utmärkt källa till antioxidanter, fibrer och vitamin C
 • Te: en varm återfuktande dryck hjälper till att rensa näsan och halsen och lugna den brännande känslan
 • Smoothies: färsk frukt och mjölk som mixas kan ersätta en måltid, vilket ger kroppen tillräckligt med fukt.

Och brukar du ta till den berömda hönsbuljongen när du är förkyld eller föredrar du andra botemedel?

Advertisement