Anledningen till varför avokadofrön är enorma i storlek jämfört med andra frukter

av Titti Carlberg

20 Februari 2024

Anledningen till varför avokadofrön är enorma i storlek jämfört med andra frukter
Advertisement

Avokado är en väldigt uppskattad exotisk frukt med fantastiska egenskaper, men med en märklig egenhet: dess frön verkar överdrivet stora jämfört med andra. Varför?

Advertisement

Avokadons egenskaper, en exotisk amerikansk frukt

Avokadons egenskaper, en exotisk amerikansk frukt

Pixabay

Avokadon är en tropisk frukt, typisk för Central- och Sydamerika, men den odlas och avnjuts i olika delar av världen vars klimat gör det möjligt. Det grova mörkgröna skalet omsluter ett ljusare grönt fruktkött, med en krämig konsistens, som liknar smör och som har en extremt delikat smak. Dess konsumtion tar hänsyn till den höga mängden kalorier, men också viktiga näringsämnen som den innehåller, som vitaminer K, C, E och B, fibrer, antioxidanter, kalium och hälsosamma fetter.

I matlagningen kan den användas som dressing till sallader, ätas som den är som den sista delen av en måltid eller bres på en smörgås som ett snabbt och näringsrikt mellanmål. Men förutom dess fruktkött, när den väl har öppnats visar den också ett frö av oroande storlek, mycket större än andra frukters. Varför?
Det är välkänt att frön i naturen är avsedda att föras iväg av vinden och inte av djur, för att på nytt hamna i marken så att de kan producera nya träd och frukter. Avokadon verkar dock inte lämpa sig för detta mål, eftersom de är för stora och tunga. Så vilken är anledningen? 

Advertisement

Avokado var kosten för den numera utdöde jättesengångaren

Avokado var kosten för den numera utdöde jättesengångaren

Nobu Tamura/Wikimedia commons - CC BY-SA 4.0

Faktum är att avokadofrön är så stora på grund av de i ett avlägset förflutet fungerade som huvudfödan för en nu utdöd varelse. Jättesengångaren, som levde i Sydamerika för över 12.000 år sedan. Både frukten och djuret utvecklades samtidigt, när dessa växtätande varelser av arterna Leatodon eller Megatherium nådde en storlek liknande elefantens.

Deras storlek gjorde det möjligt för dem att svälja en hel avokado, med hela frön, som färdades genom deras kropp skyddad av fruktköttet, utan att skapa några problem för dessa enorma varelser. Närvaron av dessa gigantiska djur bidrog till att påverka miljön och naturen runt dem på många kontinenter, vilket också ledde till utvecklingen av frukt som lämpade sig för deras näring och matsmältning. Av denna anledning ökade avokado i storlek, tillfredsställde dessa stora djurs matbehov och anförtrodde deras "reproduktion" till dem. Naturligtvis transporterade dessa stora däggdjur fröna vidare, vilket gynnade spridningen av frukten.

Vad hände med avokadon efter att jättesengångaren dog ut?

Vad hände med avokadon efter att jättesengångaren dog ut?

Pixabay

Så, avokado var därför, liksom andra forntida jättefrukter, den idealiska födan för enorma växtätande djur. Men vid något tillfälle dog de gigantiska sengångarna ut, förmodligen på grund av predation av andra djur från Nordamerika. Vad hände då med växterna och frukterna som hade utvecklats specifikt för att anpassa sig till dessa varelsers kost?

Det fanns ingen som kunde transportera och sprida dessa frön längre, så många lämnades åt sig själv, som Kentucky-kaffeplantan vars frukter inte är särskilt goda och som dessutom innehåller ämnen som är skadliga för många av nutidens djur. Avokadon var dock inte bara intressant för gigantiska växtätare, utan också för människor som "tog ansvaret" för dess odling och spred ut den över hela världen, men dess frön förblev dock i samma storlek som för flera tusentals år sedan för att upprätthålla megafaunan.

Kände du redan till historien om avokadon och dess otroligt stora frö?

Advertisement