Varför är det omöjligt att kittla sig själv?

av Titti Carlberg

13 Januari 2024

Varför är det omöjligt att kittla sig själv?
Advertisement

Att kittla någon, ett utbrett skämt bland både barn och vuxna, är en av de interaktioner som bara kan göras mot någon annan. Faktum är att vi alla vet att det är omöjligt att kittla sig själv, men varför? Olika studier har försökt besvara den frågan, som bara till synes är ytlig, under de senaste decennierna. Och med överraskande resultat.

Advertisement

Stimulering av kroppen för att kittla hjärnan

Stimulering av kroppen för att kittla hjärnan

Pexels

En av de första studierna om kittling genomfördes i slutet av 1990-talet av neuroforskaren Sarah-Jayne Blakemore från University College London. Blakemore använde funktionell magnetisk resonanstomografi för att övervaka människors reaktion när de blev kittlade av någon och hur de reagerade när de kittlade sig själva. I det första fallet fann forskaren hur kittling orsakad av någon annan ledde till aktivering av somatosensoriska cortex, ansvarig för beröring, och den främre cingulate cortex, som hanterar impulskontroll. I det andra fallet skedde ingen aktivering från dessa två.

Vid slutet av studien antog Blakemore att lillhjärnan förutser känslan av kittling när vi orsakar den själva, blockerar reaktionen från den somatosensoriska cortexen och följaktligen själva kittlingen. Samtidigt skulle svaren kunna kopplas till vår utveckling. Den lätta kittlande känslan, som kallas knismesis och framkallas av lätt beröring, kommer från långt ifrån och kan ha som syfte att befria oss från insekter som landar på vår hud.

Advertisement

Kittla och bli kittlad: bortom taktil stimulering

Kittla och bli kittlad: bortom taktil stimulering

Pexels

På senare tid har forskare återgått till fenomenet kittling, med ett experiment som involverade 6 frivilliga par. Även i detta fall började studien med att visa att det är omöjligt att kittla sig själv, men de tog också hänsyn till det fysiska självförtroendet hos paren. Till exempel, i interaktioner mellan främlingar, kan ångest och blyghet undertrycka den kittlande känslan som förekommer mer sällan mellan par som känner varandra väl.

Under experimenten fann forskarna att reaktionstiden för kittling var i genomsnitt 300 millisekunder, medan röstreaktioner kom efter ytterligare 200 millisekunder. Denna enkla skillnad ledde forskarna att kittling involverar mycket mer komplexa känslomässiga processer än en taktil stimulans. För att fortsätta diskussionen om den evolutionära betydelsen av mekanismerna bakom kittling, är det förutom knismesis också nödvändigt att nämna gargalesis. Det handlar om en kittling på grund av trycket från händer på vissa delar av kroppen och är exklusivt för människor och primater. Kort sagt, det är relaterat till lekens sociala mekanismer.

Varför är det omöjligt att kittla sig själv?

Varför är det omöjligt att kittla sig själv?

Freepik

Enligt forskare är det omöjligt att kittla sig själv på grund av ett uppfattningsfel som görs i vår hjärna. I praktiken förutsäger den exakt var den kommer att beröras, vilket effektivt hindrar knismesis eller självinducerad gargalesis. 
Michael Brech, ansvarig för den senaste studien, föreslår den evolutionära betydelsen av denna omöjlighet: att undvika överdrivna reaktioner på "värdelös" stimuli skulle vara vettigt ur perspektivet att spara sin energi. Samtidigt tyder Blakemores studie på att det inte är helt omöjligt att kittla sig själv genom att skapa en slags fördröjning, även en minimal, mellan kittlingrörelsen och själva kittlingen.

I detta avseende är studierna av Jakob Hohwy särskilt intressanta. Hohwy noterade att det är möjligt att kittla sig själv om man tror att man är i en annan kropp. Studier som denna visar att hjärnan aldrig tar verkligheten "som den är" utan ständigt förhandlar mellan olika instanser och sedan härleder till det som vi kallar verklighet. När allt kommer omkring, skulle vi kunna prova kittla oss själva: för att se vad som är sant. Och inte.

Advertisement