Strumpor i tvättmaskinen: nu vet vi vart de tar vägen och vems "fel" det är

av Titti Carlberg

17 September 2023

Strumpor i tvättmaskinen: nu vet vi vart de tar vägen och vems "fel" det är
Advertisement

Alla som har tvättat minst en gång i sitt liv, har säkert ställts inför det mystiska fenomenet "udda par strumpor". Vissa förvarar dem i en låda ihop om att den förlorade strumpan ska dyka upp. Andra ger istället upp och använder de återstående som grytlappar eller dammtrasor. Men frågan kvarstår, vart tar strumporna vägen i tvättmaskinen?

I den här artikeln kommer vi att lösa ett problem som många människor är brydda över.

Advertisement

Ingen magi, bara fysik

Ingen magi, bara fysik

pixabay

Låt oss börja med att säga att i många fall, när en av de två strumporna inte hittas, är förklaringen att den har lämnats kvar kanske hopknölad och osynligt i mörkret i metalltrumman. Men om du efter en kontroll inte kan hitta den, så finns det en annan förklaring att överväga.

Visst skulle kanske närvaron av ett "svart hål" eller en "portal till en annan dimension" vara mycket mer fascinerande teorier. Det finns dock ingen magi bakom försvinnandet av strumpor. Anledningen är helt enkelt "fysisk"

Vad betyder det? Eftersom det är väldigt små plagg är det lätt för dem när trumman roterar att passera mellan den och gummitätningen. Okej, så då är det bara att leta efter dem där? Nej, inte riktigt. Den kraftiga rörelsen med vilken trumman snurrar, samt att de kan ha fastnat i gummihöljet kan ha pressat upp dem till röret där de har sugits ut i avloppet.

Advertisement

Den briljanta och enkla lösningen

Den briljanta och enkla lösningen

pxfuel

Nu förstår du varför det inte är så lätt att få tillbaka strumpor som har försvunnit under tvätten. Faktum är att det är osannolikt att du själv kommer att demontera din tvättmaskin, inte ens under garantiperioden, för att hitta en förlorad strumpa.

Men det kanske skulle vara bra att, när eller om det händer, göra en underhållskontroll av tvättmaskinen. I längden kan dessa små klädesplagg faktiskt orsaka stopp och skador i avloppet.

Då måste du ringa efter en tvättmaskinstekniker, och kostnaden för reparation kommer verkligen inte att vara låg. Det finns lyckligtvis ett system för att lösa, eller snarare förhindra detta problem. Allt du behöver göra är att lägga dina strumpor i en nätpåse. På så sätt kommer tvättmedlet fortfarande kunna verka och tvätta dem, och de kommer inte fastna i röret eller sugas ut i avloppet.

Advertisement