Att känna igen en falsk bild är lätt om man vet hur, detta är vad du ska titta efter

av Titti Carlberg

28 Maj 2024

Advertisement

Artificiell intelligens är alltmer närvarande i vår vardag och trots kontroverser har de gjort vissa operationer enklare. Men denna trend har också gjort skapandet av falska bilder mycket lättare: det är inte alltid lätt att förstå vilka som är verkliga och vilka som inte är det. Just därför är det viktigt att känna igen falska bilder på webben, oavsett hur de skapades. Det finns, lyckligtvis, verktyg som tillhandahålls av Google för att navigera på ett säkert sätt.

Advertisement

Falska bilder och nyheter på webben

Unsplash

Det är nu tydligt för alla att internet inte längre är den fria och ansvarsfulla plats den var i början av sin historia. Idag har sociala medier blivit verkliga informationsmedel och samtidigt kanaler där desinformation sprids snabbt. Större delen Fake News blir allmänt kända tack vare falska eller manipulerade bilder för att stödja lögner. Problemet är att dessa bilder ofta verkar omöjliga att skilja från verkliga: i kombination med den omedelbara användningen av innehåll på sociala medier blir det omöjligt att skilja falska från sanna nyheter.

Som vi sa i inledningen har Google gjort några gratisverktyg tillgängliga genom vilka det är möjligt att känna igen en falsk bild. Det är naturligtvis inte lika omedelbart som att göra en doom scrolling på sociala medier, men det är en möjlighet för att undvika att tro på en falsk bild. En bild kanske har retuscherats eller den kanske skapades från grunden: inför risken att aldrig få veta, är de väl bättre att förstå hur man ska känna igen den?

Advertisement

Google och fact checking av falska nyheter och bilder

Unsplash

Det första verktyget som gjorts tillgängligt av Google är Fact Check Explorer, viktigt för att verifiera falska påståenden om foton och videor som cirkulerar på webben. Detta är ett särskilt användbart verktyg för journalister och nyhetskanaler, och det är gratis. Redan från startsidan är det möjligt att se vilka fotografier och videor som nyligen har blivit föremål för verifiering av verktyget, men det är inte allt.

Genom att utföra en enkel nyckelordssökning returnerar Fact Checker en lista med foton som är föremål för verifiering. Vissa av dem kan vara sanna, vissa kontexlösa, vissa kommer markeras som falska och så vidare. Dessutom är det möjligt att göra en bildsökning: detta är en möjlighet som redan finns på den klassiska Google-sökmotorn, men som är särskilt användbar i Fast Checker Explorer. Faktum är att genom att ladda upp en bild kommer verktyget att kunna jämföra den med resurser på webben och förstå om det är en riktig eller en falsk bild.

Ibland räcker det med att läsa informationen på bilden

Pexels

Googles Fact Checker Explorer är ett kraftfullt och samtidigt enkelt verktyg att använda, men det finns en ännu enklare funktion som på egen hand kan tillåta oss att känna igen en falsk bild. För att använda den och förstå dess kraft är det bara att:

  • sök med ett valfritt sökord på Google;
  • välj "bilder" och sedan bilden du vill verifiera;
  • klicka på de tre prickarna bredvid resultatet;
  • välj 'information om den här bilden'.

Sökmotorn öppnar en flik med de huvudsakliga förekomsterna av den bilden på webben och datumet då den första gången publicerades online. Bilden kanske hade dykt upp vid en händelse, och därför kan den också visa sig vara äkta. Men det kan även vara en bild som är flera år gammal, men som används för att väcka indignation över en nyligen inträffad händelse: även i det fallet är det bättre att veta, eller hur?

Som vi kan se är spridningen av falska bilder ett allt allvarligare problem. Samtidigt finns det verktyg för att förstå om man ställs inför en falsk bild. Det är enkelt att inte falla för falska nyheter: man behöver bara veta hur man använder dessa verktyg eller ta sig tid till att göra det mellan ett socialt nätverk och ett annat.

Advertisement