Anledningen till att ljuset dämpas i flygplanen vid lyft och landning

av Titti Carlberg

30 April 2024

Svag belysning i en flygplanskabin
Advertisement

Om du har rest med flyg flera gånger under ditt liv, har du säkert märkt att flygpersonalen dämpar belysningen under de två mest avgörande faserna, lyft och landning. Detta är inte av en slump: det finns faktiskt en exakt anledning till att de gör det, låt oss se vilken.

Advertisement

Svag belysning i flygplanet under lyft och landning: varför?

Att kliva ombord på ett flygplan är inte en trevlig upplevelse för alla: många människor är rädda för att flyga och gillar inte tanken på att sitta i ett trångt utrymme, kanske i flera timmar, utan att kunna kliva av eller röra sig på ett sätt som de gillar. Efter att ha klivit ombord och satt sig på sin plats - som i de flesta fall alltid är blå av en specifik anledning - efter att ha stuvat in handbagaget, knäppt säkerhetsbältet och stängt av mobiltelefonen sitter de och väntar på startögonblicket.

Vid denna tidpunkt blir belysningen i planet svagare, men bara under vissa omständigheter. Det finns olika regler för flygplan som måste respekteras, särskilt under lyft och landning, som passagerarna måste acceptera: bland dessa finns införandet av flygplansläge på elektroniska enheter och behovet att spänna fast säkerhetsbältet, utan att kunna resa sig från sin tilldelade plats.

En annan regel som istället måste respekteras av flygbolagets personal gäller belysningen av cockpit, som ska dämpas efter exakta instruktioner.

Advertisement

Belysningen dämpas vid lyft och landning när det är mörkt utomhus

Kabinbelysningen dämpas när himlen utanför fönstrena är mörk vid lyft och landning. Faktum är att om det fortfarande är natt vid tidpunkten för avgång eller ankomst, måste belysningen dämpas. Varför? Borde det inte vara tvärtom, eftersom det skulle göra det svårare för passagerare att se?

Det finns en giltig dold logik bakom denna mekanism: för det första, när belysningen är dämpad blir nödutgångskyltarna mer synliga. Men det handlar inte bara om detta: den främsta anledningen handlar om möjligheten att se bättre. Hur? 
Under lyft och landning, känsliga och avgörande faser med hänsyn till flygsäkerheten måste passagerarna vara medvetna om vad som finns runt omkring dem, både inne och utanför planet. När det är mörkt i kabinen vänjer sig ögonen vid mörkret: på så sätt kan de observera både den mörka kabinen och utsikten utanför.

Svag belysning för att öka mörkerseende

Pexels

Att dämpa belysningen innan planet korsar den mörka himlen gör att man inte bländas av kabinljuset utan att kunna fokusera perfekt på omgivningen och det som finns utanför. Dessutom tillåter detta system flygvärdinnorna att upptäcka potentiella yttre faror och hinder under start och landning. I slutändan måste flygplanets inre belysning kalibreras utifrån det yttre ljuset, för att ge våra ögon tid att vänja sig vid den omgivande miljön, vilket kan ta 10 till 30 minuter.

The Flight Safety Foundation har uppgett att passagerare i närvaro av ångor eller rök kan förlora sin orienteringsförmåga med upp till 83%: detta kan hindra den omedelbara sikten av nödutgångarna, vars skyltar alltid måste vara aktiverade och väl upplysta, även i mörker. Att dämpa belysningen på natten, när planet lyfter och landar, är därför viktigt för att ha ett aktivt mörkerseende: detta är varför du också uppmanas att höja fönstergardinerna under dessa moment.

Advertisement