Du skulle aldrig ha kunnat gissa det, men även höns är kapabla att rodna baserat på deras humör

av Titti Carlberg

04 Maj 2024

Advertisement

Om vi trodde att röda kinder var en exklusiv egenskap hos människan, så är det inte så: en studie utförd i Frankrike visar att även höns rodnar under vissa omständigheter. Låt oss se vilka omständigheter det handlar om.

Advertisement

Även en höna kan rodna baserat på vad den känner

Position på 10x10 pixlar på kam, kind, öra, bihang under hakan och vita fjädrar

Science Direct - Applied Animal Behaviour Science

När en människa rodnar syns det tydligt: kinderna blir röda utan att applicera rouge- vilket fortfarande kan vara användbart för att dölja denna manifestation av pinsamhet - och kan avslöja olika sinnestämningar och situationer: blyghet, känslor, känslan av överdriven värme och så vidare.

En forskning i Frankrike avslöjar att även hönsdjur kan rodna: betyder det att de är blyga? Nej, inte riktigt. Enligt författarna till studien kan denna signal vara ett tecken på deras välbefinnande och den relation de etablerar med människor.
Aline Bertin och CécileArnould från INRAE, National Research Institute for Agriculture, Food and Environment, förklarade att förändringarna i rodnaden i hönsens ansikte är uttrycket för deras humör och relaterade variationer.

Det är självklart intressant att kunna fastställa vad en höna känner genom att observera dess kinder. Men hur kom de till denna slutsats?

Advertisement

Hur höns rodnar: studiens experiment

Rodnad hos samma höna beroende på situationen, kinden, örat, bihanget och kammen.

Science Direct - Applied Animal Behaviour Science

Teamet genomförde 2 olika experiment för att bevisa denna teori. Inledningsvis övervakades sex Sussex-höns mellan 3 och 4 månader i en 363 kvadratmeter stor fruktträdgård i 21 dagar med videoinspelning. Genom att samla in 18.000 stillbilder av djuren märkte forskarna förändringen av ansiktsfärgen, det vill säga pigmenteringen på kinderna, kammen och örsnibbarna på exemplaren.

På detta sätt kunde studieförfattarna också fastställa vilken typ av aktivitet och situation som utlöste rodnaden och beskriva dem som positiva eller negativa.

"När de ställdes inför aptitretande föda, som mjölmask, rodnade hönsen, men blev illröda över hela ansiktet när de upplevde en negativ händelse, som att bli infångad. Dessutom, i ett sammanhang av vila verkar deras färg klarare" förklarar forskarna.

Men hur reagerar dessa djur när de befinner sig i närheten av folk? Hur kraftigt och hur rodnar de och vad betyder det?

Varför en höna rodnar framför folk

Freepik

För att utvärdera hönornas reaktion under dessa omständigheter observerade studieförfattarna 25 olika höns, av vilka endast 13 var vana vid närvaron av människor. Denna grupp visade sig faktiskt vara mycket lugnare: hönorna närmade sig människorna utan rädsla och med begränsad rodnadsnivå. De andra 12 höll sig däremot rodnande på avstånd. Liknande beteende hade redan observerats, av samma forskare, hos den blå arapapegojan.

Men inte bara: de hönor som inte var vana med människor visade också sin agitation genom ökningen av immunglobulin A, en kemisk markör som utsöndras inuti tårar.
Studien genomfördes på ett litet urval, men dessa första resultat kommer att bana väg för ytterligare forskning om höns förmåga att rodna, och även observera hur det visar sig under deras interaktioner.

Advertisement