Varför har inte alla batterier samma form och storlek när deras syfte är densamma?

av Titti Carlberg

07 Maj 2024

Advertisement

Alla har vi några hemma, om vi rotar igenom lådor, både gamla och nya batterier i olika storlekar. Men varför är inte alla batterier lika, med tanke på att deras funktion är densamma?

Advertisement

En urladdad enhet: vilket batterie ska man välja?

Freepik

Det är äntligen kväll och du gör dig redo för att sätta dig bekvämt i soffan för att se ditt favoritprogram på tv, som börjar om fem minuter. Redo att koppla av, tar du tag i fjärrkontrollen för att sätta på tv:n, men något är fel: ingenting händer. Med bestörtning inser du att fjärrkontrollens batterier är slut och du har inte tid att slösa minuter: den behöver nya batterier.

Du skyndar dig mot skåpet - eller platsen där du förvara batterier - du tittar på dem och undrar: vilka är de rätta? Vissa kanske redan har använts, men det är inte det enda tvivlet. Du kanske inte ens är säker på vilket batteri som är det rätta: D, AA eller AAA? Utbudet är stort och tv-programmet kommer i andra hand när du försöker förstå varför batterier finns i så många olika former, om deras gemensamma syfte är att tillföra ström till elektroniska enheter.

Advertisement

Batteriernas historia och utveckling

I alla hem, när man vandrar runt i rummen och observerar enheterna är det möjligt att hitta en avsevärd mängd batterier som skiljer sig från varandra. Faktum är att det finns hundratals olika sorter: oavsett om det är en klocka eller en mobiltelefon, en ficklampa eller en bil, funktionen är densamma, men inte storleken. Vissa är väldigt stora, andra små litiumjoner. Frågan är varför?

För att förstå detta måste vi ta ett steg tillbaka och lära oss om deras historia. Benjamin Franklin,1749, var den förste att använda termen "batteri" för att hänvisa till de kondensatorer han använde för att utföra sina experiment som involverade elektricitet. 

Under de följande två århundradena, i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet blev batterier allmänt kända energikällor, kapabla att omvandla lagrad energi till elektrisk. Och just det faktum att de är avsedda för en mängd användningsområden har gjort det nödvändigt att skapa många typer av olika former och storlekar, även baserat på produktionskostnader.

Batteristorlekar: vanliga standarder

Pexels

Större föremål och enheter kräver mer ström och därför oundvikligen större batterier. Likaså har den tekniska utvecklingen gått mot mindre enheter, som därför kräver mindre - och mindre kraftfulla - batterier. Dessutom, för att undvika att utveckla ett nytt batteri för varje ny enhet som har uppfunnits, finns det en bred medvetenhet om behovet att skapa universella standarder.

Så 1924 gick en grupp batteritillverkare, i samförstånd med flera statliga myndigheter, samman för att fastställa en standard för storleken. Därför föddes idén om att använda bokstäver för att indikera storleken: initialt fanns bara batterierna A, B, C, D, E och så vidare. Efter en viss period av stabilitet uppstod behovet av att skapa ännu mindre batterier och på 50-talet uppfanns AA- och AAA-batterier för små enheter.

Vissa föremål som kräver användning av batterier  har blivit föråldrade och nästan helt försvunnit från marknaden, till exempel B-batterier. I vilket fall som helst så finns det ett stort urval och att förstå vilket som passar bäst kan ibland vara lite komplicerat, men att känna till historien och "evolutionen" av dessa små ellager kan hjälpa till att klargöra, tillsammans med hjälpen av en expert på området.

Advertisement