Efter 20 timmars non-stop arbete kollapsar en humanoid robot till marken under en visning

av Titti Carlberg

02 Maj 2024

Advertisement

Om vi trodde att robotar var outtröttliga måste vi nu tänka om: efter att ha arbetat många timmar i sträck kollapsade en av dem till marken. Här är detaljerna.

Advertisement

Digit, en robot producerad för att utföra hårt arbete

En robot arbetar på ett lager

Agility Robotics/X

Robotar och artificiell intelligens kan hjälpa och till och med ersätta mänsklig arbetskraft, men det finns en gräns även för dem: en video som delades på Agility Robotics profil på X, tidigare Twitter, visar roboten Digit på jobbet på ett lager, där den fördubblar produktiviteten tack vare dess uthållighet. Men efter 20 tmmars oavbrutet jobbande saktade Digit plötsligt ner farten och några sekunder senare kollapsade den.

Klippet lockade över 3 miljoner visningar och de som såg scenen kunde inte hålla tillbaka sin förvåning. Roboten är designad för att klara långa och tunga arbetspass, men under demonstrationen var det något som gick fel. Efter nästan ett helt dygns arbete stannade den plötsligt och föll till marken.

Advertisement

Egenskaperna hos Digit, som kollapsade efter 20 timmars arbete

Agility Robotics/X

Detta väckte många tvivel om funktionaliteten och tillförlitligheten hos den tvåbenta maskinen, så pass att efter att företaget som producerat Digit delade filmen, blev den viral direkt, tack vare många delningar. Agility Robotics uppgav dock att robotens effektivitet nådde 99% under hela demonstrationen: dess kollaps skulle inte bero på något allvarligt fel, utan bara på att batteriet stängdes av på grund av låga nivåer, vilket utlöste det forcerade stoppet av roboten.

Jämfört med andra humanoida maskiner presenterades Digit som en robot med en unik design, särskilt när det gäller dess leder som gör att den rör sig snabbare och mer dynamiskt än andra robotar. Dess smidiga klorgrepp och sensorladdade bål gör den smidig i komplexa sammanhang som till exempel när den utför arbete på lager. I en efterföljande vidoe visade företaget roboten gå på en grön gräsmatta och videon åtfäljdes med texten:

"Är detta en stabilitetstestning eller en ursäkt för att ta ut Digit en vacker vårdag? Ibland är det svårt att förstå skillnaden".

Roboten Digits kollaps: företagets ord

Agility Robotics/X

Utan en skugga av tvivel är Digit en exceptionell robot som är kapabel att tillföra betydande automatisering på en fabrik och i andra miljöer. Dess kollaps symboliserar de hinder som framstår i konstruktionen av liknande maskiner, men motstånd och uthållighet är väsentliga krav för kvalitet och långvarig prestanda.

Agility Robotics säger: "Våra robotar designades från dag ett för att utföra ett jobb och slutföra det". Liz Clinkenbeard, vice VD för kommunikation på robotikföretaget, förklarar: "Vi ville visa att en kollaps, som Digits, är en normal del av all ny teknik och det är inte ett problem". Det var därför inget fel i mjukvaran eller sensorerna. 

"Iband kan det behövas en justering, sällan något som tar mer än 15-20 minuter. Vi vill vara försiktiga med att inte överhumanisera en maskin: även om Digit liknar en människa, är det faktiskt en dator som kan utföra fysiskt arbete och följer ett program".

Att se roboten kollapsa väckte dock ett visst obehag, som om den vore en människa.

 

Source:

https://twitter.com/agilityrobotics

Image credit: Freepik

Advertisement