Världens första ekonomiska "robotkompis": den kan springa, knäcka nötter och mycket annat

av Titti Carlberg

22 Maj 2024

Advertisement

Robotsektorn växer tydligt och humanoida maskiner med otroliga förmågor blir alltfler. Ett kinesiskt företag presenterar ännu en av sina överraskande robotar. Låt oss lära känna den.

Advertisement

Presenterad Unitree G1, "barn"-roboten

Den humanoida agenten Unitree G1

Unitree Robotics/Youtube screenshot

Humanoida robotar tävlar nu för att se vilka av dem som kan ha de mest imponarande prestationerna. Gränsen hos dessa maskiner expanderar mer och mer: robotar kan nu springa, arbeta, laga mat, dansa och myckat annat. Simuleringen av mänskliga aktiviteter blir alltmer exakt och överraskande, även om utmaningarna i denna innovativa sektor fortfarande är många.

Efter att ha sett "arbetarroboten" kollapsa under en livedemonstration efter 20 timmars arbete i ett sträck, vill vi nu berätta om den nya "varelsen" från det kinesiska företaget Unitree Robotics, som presenterar Unitree G1-roboten i en video med hög effekt. Det vetenskapliga samfundet blev förvånad när de såg denna robot och dess kapacitet: G1 är lika lång som ett barn och den är utrustad med artificiell intelligens, men dess funktioner är mer avancerade.

Advertisement

G1-robotens otroliga förmågor

G1-roboten sittandes på en soffa

Unitree Robotics/Youtube screenshot

Man kan stöta till G1 utan att den faller till marken: den tar bara ett steg tillbaka och visar ett exceptionellt motstånd och balanssinne. Dessutom kan den vikas ihop för att "kompaktera" och den är lätt att flytta. Dess mest märkliga gåva är dock att kunna utföra saker som att knäcka nötter och rosta bröd.

Videon visar G1 liggandes på marken, sedan lyckas den självständigt resa sig upp på ett smidigt sätt. Den ser ut som en contortionist, sådan är dess flexibiliteti rörelse och den kan anta onaturliga poser. Väl på benen filmas den när den utan att tveka går mot väggen, för att sedan vända sig, höja en arm och vinka mot kameran. Vid det laget början den springa - den kan nå 7,2 km/h - för att visa upp en annan av dess färdigheter, förmågan att stå emot stötar. Direkt efteråt ger den sig själv en paus, lägger sig i soffan och "kurar ihop sig" så att den blir lätt att plocka upp.

Efter det visar G1 oss vad den kan göra i köket: den behöver inga verktyg för att knäcka nötter som den tar från en skål, den behöver bara använda en hand, som den också kan öppna en läskburk med. Filmen avslutas med att visa roboten som har för avsikt att slå med en hammare på dess fingrar: de verkar oförstörbara och kan hantera föremål på upp till 2 kg.

G1-roboten kostar 16.000 dollar

Roboten G1 som tar tag i en nöt innan han knäcker den

Unitree Robotics/Youtube screenshot

Det som dock slog allmänheten mest är priset: Unitree G1, som presenterades i Yokohama, Japan, under ICRA IEEE-robotkonferensen, kostar bara 16.000 dollar. Den har en höjd på 127 cm, en bredd på 45 och en tjocklek på 20 cm. När den viks ihop blir dess dimensioner 69x45x30 cm, och dess litiumbatteri tillåter 2 timmars autonomi.

Unitree har redan utvecklat humanoida robotar, de debuterade på fältet med H1-roboten, i vuxen människostorlek, prissatt till 150.000 dollar. Denna andra produkt är dock mycket billigare trots dess otroliga förmågor. En IntelRealSense D435 djupkamera  och en 3D LiDAR gör att den känner igen miljön där den rör sig smidigt tack vare lederna på knäna, midjan och höfterna. I slutändan är det den "första humanoiden som kan köpas till priset av en billig cobot", som professor BrunoSiciliano, en av de ledande forskarna inom robottekniksektorn. Coboten är en kollaborativ robot, avsedd för interaktionen mellan människa och maskin i nära kontaktsammanhang.

Unitree Robotics/Youtube

Advertisement