En lantbrukare hittar ett enormt stort mystiskt föremål på en av sina åkrar i Kanada: det är rymdskräp

av Titti Carlberg

17 Maj 2024

Advertisement

En stor bit rymdskräp hittades av en lantbrukare på en av hans åkrar i Kanada. Här är vad det var för något.

Advertisement

Ett föremål som "föll från himlen" återfanns på en åker i Kanada

En 66-årig lantbrukare från Saskatchewan i Kanada, som gränsar till USA i söder, hittade ett enormt, till synes oidentifierbart föremål på sin mark. När Barry Sawchuk, mannen i fråga, lade märke till det gigantiska föremålet kunde han aldrig föreställa sig att det handlade om rymdskräp. Lantbrukaren, som bor med sina tre barn nära Ituna, nordost om Regina, koncentrerade sig på sådd och fuktnivån i sin mark när han fick syn på det mystiska föremålet. Ju närmare han gick det, desto mer ökade hans förundran.

Utseendemässigt såg det ut som "en bit bränd kolfiber med en vaxkaka av aluminium i mitten. Det verkade också finnas en hydraulcylinder bland skräpet."

Mannen hade aldrig sett något liknande förut, så att kunna lista ut vad det var för något var så gott som omöjligt. Men Sawchuk och hans familj gissade på var föremålet kunde ha kommit ifrån: "Vi förstod nästan att det hade fallit ner från himlen, eftersom det kunde inte ha hamnat där på något annat sätt."

Advertisement

Astronomernas åsikt: "det är helt säkert rymdskräp"

Återinträdet för en SpaceX-raket i februari ovanför Ituna-området

Jonathan McDowell/x

Då han misstänkte ursprunget till det enorma föremålet, undersökte en av hans söner, Cody, föremålet för att se om det var rymdskräp. Efter att han vänt sig till en lokaltidning för att få mer information, sågs bilderna av Samantha Lawler, docent i astronomi på University of Regina, och hon bekräftade utan att tveka:"Detta är definitivt rymdskräp".

Lawler visade foton och koordinater av fyndet för Harvard-astrofysikern Jonathan McDowell, som rutinmässigt övervakar rymduppskjutningar. Han kände igen skräpets natur och skrev i ett inlägg på X: "Jag pratade just med Sam Lawler. Trunkdelen av uppdraget Dragon Axiom-3 återvände till det området den 26 februari. Jag kan med all säkerhet säga att detta är en bit av Dragonens stam".

Det enorma föremål som hamnade på lantbrukarens åker skulle därför vara en bit av rymdskeppet SpaceX Dragon som återvände till Jorden i februari tillsammans med 4 besättningsmedlemmar från den Internationella Rymdstationen.

Rymdskrotet är stammen från en rymdfarkost som återvände från ISS

Ett enormt misstänkt rymdskräpsföremål hittat på en åker nära Ituna, Sask

barry sawchuk/Mensa Saskatchewan

McDowell visade på sociala medier att banan för raketens bålsektion under återinträdet bara var några kilometer från punkten där skräpet föll. För att skingra alla tvivel rådfrågades också Canada Transportation and Safety Board, som bekräftade att det inte fanns några flygrapporter som kunde kopplas till skräpet.

SpaceX Dragon är en kapsel som används för rymdresor till ISS: den icke-trycksatta stammen tjänar till att ge energi under resan och under vistelsen på stationen. När rymdfarkosten väl återvänder till Jorden, kastas stammen ut innan återinträdet i atmosfären, och dess öde borde vara att brinna och inte nå marken intakt. Men det är inte alltid som det går som det ska, som i Florida, där rymdskräpet landade på taket till ett hus.

Advertisement