Nu kan AI berätta för oss om en målning är äkta eller inte, som detta verk som tillskrivs Raffaello

av Titti Carlberg

20 April 2024

Tavlan Madonna della Rosa tillskriven Raffaello Sanzio
Advertisement

Artificiell intelligens fortsätter att överraska oss: nu kan den till och med avslöja äktheten i en målning, i detta fall av den berömda italienska konstnären Raffaello Sanzio.

Advertisement

"Madonna della Rosa", ett mästerverk helt och hållet av Raffaello?

Resultat av tavlan som ursprungligen tillskrevs Innocenzo Francucci, men tillhör Raffaello

Heritage Science/National Trust for Scotland

Artificiell intelligens riktar sig mot konsten: föremålet för studien var målningen Madonna della Rosa, som exklusivt tillskrevs den italienska målaren Raffaello Sanzio av Urbino och skapades 1518. För närvarande finns konstverket på Pradomuseet i Madrid, Spanien, och den blev huvudföremålet i en intressant forskning för vilken tavlan utsattes för artificiell programvara.

Studien som genomfördes i ett samarbete mellan universiteten Bradford, Stanford och Nottinhgham, involverade AI-baserad analys av tavlans djupare drag. Varför? För att avgöra om verket verkligen är äkta, det vill säga endast skapat av Raffaello. Speciellt observerades den övre vänstra delen av målningen, där ansiktet på Saint Joseph ses. Men inte bara: andra målningar av misstänkt ursprung utsattes också för maskininlärningsmodellens åsikt, vilket avslöjade tillfredsställande resultat.

Advertisement

Målningen Madonna della Rosa är inte helt autentisk

En del av målningen med andra input än Raffaellos

Heritage Science/Madonna della Rosa, Raffaello, Museo del Prado/Wikimedia commons - Public domain

AI:s analys avslöjade att Madonna della Rosa-målningen inte enbart är Raffaellos verk. Konstexperter har spekulerat i att hans elev Giulio Romano kan ha bidragit till dess skapelse, medan andra har teoretiserat att både rosen och den nedre delen av målningen målades av en annan konstnär. Studien verkar dock bekräfta att den nedre delen verkligen målades av Raffaello.

Hassan Ugail, chef för Center for Visual Computing and Intelligent Systems på Bradfords universitet, utvecklade en algoritm som kan identifiera autentiska verk av Raffaello med en noggrannhet på upp till 98%.

"Nu kan vi med stor tillförsikt säga om en målning är en äkta Raffaello eller inte" säger han. "Datorn studerar en tavla i detalj. Inte bara ansiktet, utan alla delarna och lär sig om färgpaletten, nyanser, tonvärden och penseldrag."

Genom att undersöka verket på ett nästan mikroskopiskt sätt lär sig AI att känna igen Raffaelos hand. "När vi testade della Rosa som helhet var resultaten osäkra. Sedan analyserade vi de enskilda delarna och Josephs ansikte var troligen inte målat av Raffaello."

Josephs ansikte är målat av en annan konstnär

Målningen Madonna della Rosa tillskriven uteslutande Raffaello

Raffaello Santi - Madonna della Rosa, Prado/Wikimedia commons - Public domain

Christopher Brooke, hedersforskare på University of Nottingham, förklarar: "Detta tillvägagångssätt, tillsammans med metoder som spektroskopi, är anpassningsbart eftersom verk av andra konstnärer kan undersökas med samma teknik, och det är det som är syftet med den framtida forskningen".

Äktheten av verket på duk misstänktes redan omkring 1850, när konstexperten Johann David Passavant och hans kollegor började tvivla på det och hävdade att målningen kunde ha skapats av hans elever, i synnerhet Giulio Romano och Gianfrancesco Penni. I Spanien har äktheten av Madonna della Rosa dock "aldrig ifrågasatts" bekräftar Brooks.

I slutändan är de tre figurerna som porträtterar Madonnan, Jesusbarnet och Johannes Döparen utan tvekan Raffaellos verk, medan ansiktet på Saint Joseph målades av en annan konstnär.

Advertisement