Artificiell intelligens kan nu skapa den "perfekta ölen" och veta i förväg om du gillar den

av Titti Carlberg

05 April 2024

Artificiell intelligens kan nu skapa den "perfekta ölen" och veta i förväg om du gillar den
Advertisement

Bland alla oändliga möjligheter med artificiell intelligens finns nu också att kunna förbättra smaken på öl och förutse om konsumenterna kommer att uppskatta den. Hur?

Advertisement

AI förutspår om konsumenterna kommer att tycka om en öl

AI förutspår om konsumenterna kommer att tycka om en öl

Pexels

Öl är en välkonsumerad dryck som finns i många varianter: ljus, mörk, röd, dubbelmalt och så vidare. Var och en av oss har en egen smak och favorit, men artificiell intelligens kan göra denna produkt ännu mer attraktiv genom att förbättra dess sammansättning. Ett team forskare från Belgien har tränat en AI-modell för att i förväg förstå om en viss öl kommer att uppskattas av konsumenter och hur man kan förbättra blandningen av ingredienserna.

Forskare från KU Leuven Universitet har gjort att artificiell intelligens kan förutsäga om ett visst recept kommer att gillas av konsumenterna redan innan de smakar på den. För att göra detta involverade de 16 experter för att provsmaka på 250 olika sorters öl på marknaden.

"Vi startade projektet med färre än 100 öl och insåg snabbt att det inte räckte för att fånga den otroliga ölmångfalden i Belgien", säger Miquel Roncoroni, chef för den kemiska analys- och provningspanelen.

Efter att ha provat dem granskade deltagarna produkterna med hänsyn till 50 olika egenskaper, inklusive de kryddor som används, smaken av humle, jäst, malt och mindre trevliga smaker.

Advertisement

Ölsmaken förbättras med AI

Ölsmaken förbättras med AI

Freepik

Forskarna grupperade sedan samman 180 000 betyg av samma ölmärke, utförda av konsumenter och allmänt tillgängliga på RateBeer-plattformen. Dessutom mättes dryckerna utifrån sammansättning: var och en av dem innehåller 226 olika kemiska egenskaper, inklusive över 200 aromföreningar, pH, alkoholhalt och en stor mängd socker.

"Uppfattningen och uppskattningen av smaken beror på interaktionen mellan många kemiska föreningar och externa faktorer och är därför svår att förstå och förutsäga" står det i studien.

Genom att använda den stora mängden data tränade teamet 10 prediktiva modeller och lyckades förbättra smaken på en redan tillgänglig belgisk kommersiell öl genom att lägga till aromer som indikerades av den artificiella intelligensen för att göra smaken mer behaglig. 

"Den berikade ölen visade sig avsevärt förbättra det övergripande uppskattandet bland de tränade deltagarna, som märkte större intensitet i eftersmakerna, sötma, alkohol och fyllighet" förklarar forskarna.

Nästa steg: förbättra alkoholfri öl

Nästa steg: förbättra alkoholfri öl

Freepik

Michiel Schreurs, huvudförfattare till studien, förklarar: "Själva ölsmaken är en komplex blandning av aromföreningar. Det är omöjligt att förutsäga hur bra ett öl är bara genom att mäta en eller flera föreningar. Vi behöver verkligen kraften från datorer" som skulle kunna ersätta mänsklig smak.

På marknaden kategoriseras öl med generiska termer som hänvisar till konsumentpreferenser, såsom "fruktig", men detta "gör jämförelser mellan öl väldigt förvrängt och svårt att förutsäga den verkliga smaken av öl" säger Kevin Verstrepen, professor på KU Leuven, som tillade vad teamets nästa huvudmål blir: "att producera ett bättre alkoholfritt öl. Med användningen av vår modell har vi redan lyckats skapa en cocktail av naturliga aromföreningar som efterliknar smaken och lukten av alkohol".

Det tog teamet fem år att komma fram till dessa resultat, som kunde utvidgas till andra livsmedelsprodukter.

Advertisement