Figurerna i Disney-parker följer en regel som kallas "kramregeln"

av Titti Carlberg

21 Maj 2024

Advertisement

Disneyparkerna representerar en dröm som går i uppfyllelse för tusentals barn och, varför inte, även för vuxna. Bakom magin för platser som Disneyland eller Disney World finns det många komponenter: Disney-berättelserna förstås, men också designernas kreativitet och de anställdas kreativitet. Det finns dessutom regler som alla följer till punkt och pricka, som den berömda Disney kramregeln. Men vad innebär denna regel och varför är kramar så viktiga? Låt oss ta reda på det tillsammans!

Advertisement

Disneys kramregel

När vi pratar om Disneys kramregel syftar vi på ett bud som alla anställda i Disneys nöjespark känner till. Ibland vet till och med besökarna själva det, men barnen vet inte nödvändvis vad det betyder. I korthet säger regeln att en Disneykaraktär aldrig ska vara den första att bryta kramen, framför allt inte om det handlar om ett barn.

Denna praxis sägs ha börjat med Walt Disney själv, som en gång sa "man vet aldrig hur mycket det barnet kan behöva en kram". Och å andra sidan, med tanke på hur utbrett det är, kan det ju faktiskt vara sant: faktum är att regeln respekteras i alla Disney nöjesparker. Oavsett om de ligger i Paris, Florida eller Kalifornien, eller till och med i Tokyo, en Disney-figur får aldrig vara den första att bryta kramen. Men är detta en strikt regel?

Advertisement

"Det borde vara en levnadsregel för alla kramar": några kommentarer på webben

M E G A N/Instagram / Vicki Holcombe/Instagram

Det finns massor av videor på Instagram och andra sociala medier som visar Disneys kramregel. Många vet inte ens om att den existerar och uttrycker sin förvåning direkt i kommentarerna. Under en av dessa videor skriver till exempel en person "Jag skulle också vilja få en sådan kram". En annan skriver dock att Disney Hug Rule "borde vara en levnadsregel för alla kramare": och vem kan tycka att han har fel. Slutligen finns det också de som berättar om personliga anekdoter om dessa berömda oändliga kramar:

Min dotter kramade en gång Långben i över 10 minuter. Musse försökte hela tiden övertyga henne att krama honom också, men nej. Hon ville inte släppa Långben, och han knäböjde till hennes höjd, medan fotografen fortsatte att säga åt mig att lämna dem ifred.

Är Disneys kramregel sann eller inte?

Frågan är berättigad, om så bara för den verkar som en sagoslottsregel. Faktum är att även om det är allmänt accepterat och praktiserat är Disneykramregeln inte en regel i strikt mening. Den finns inte kodifierad i något protokoll eller personalmanual. Ändå följer många medlemmar i rollfigurerna den. Kan den vara andan i Walt Disney som inspirerar dem?

I slutändan representerar Disneys kramregel ett av många sätt som Disneyparkerna skapar minnesvärda upplevelser för sina besökare. Spridningen av dessa kramar visar hur det är möjligt att förvandla en vardaglig gest, så enkel som en kram, till ett ögonblick av kontakt med sin favoritfigur. Och med fantasin från sin barndom.

Advertisement