Hur mycket kostar det egentligen att ha julbelysningen tänd?

av Titti Carlberg

09 December 2023

Hur mycket kostar det egentligen att ha julbelysningen tänd?
Advertisement

Nära julen lyser alla hus upp som genom ett trollslag, och detsamma händer på många gator, torg och butiker i städerna. Ett upplopp av ljus som får barn att drömma och vuxna att spendera höga summor. Det stämmer, traditionell julbelysning har en betydande inverkan på elräkningen. Men hur mycket kostar det exakt?

Låt oss se om vi verkligen behöver oroa oss över konsumtionen av julbelysningen och hur vi kan spara.

Hur man beräknar energiförbrukningen av julbelysningen

Hur man beräknar energiförbrukningen av julbelysningen

Pexels

För att förstå hur mycket julbelysningen egentligen kostar måste man först förstå hur energiförbrukningen beräknas. Det första man ska göra är att kontrollera den självhäftande etiketten på sladden till juldekorationen, för att se förbrukningen i watt. För det andra måste man kontrollera den genomsnittliga kostnaden för el per kilowattimme - du hittar den summan på din faktura. Kilowattimmen är en måttenhet som anger energin som absorberas av en enhet som har en effekt på en kilowatt. För att förstå hur mycket en enhet förbrukar är det nödvändigt att:

  • multiplicera förbrukningen i watt som anges på etiketten med de timmar som lamporna förblir tända;
  • dividera resultatet med 1000 för att hitta förbrukade kilowatt;
  • multiplicera resultatet med priset per kilowatt på din faktura

 

Advertisement

Säg vilka lampor du tänder, så säger jag hur mycket du betalar

Säg vilka lampor du tänder, så säger jag hur mycket du betalar

Pexels

Varje ljusdekoration lägger till en belastning på elräkningen, speciellt under julen då energiförbrukningen ökar. Varje enskild lampa har en låg förbrukning, som dock måste multipliceras med antalet tända små lampor. Problemet gäller ofta helt enkelt den teknik som används: traditionella glödlampor är de som förbrukar mest. Till exempel kan en kedja med 200 lampor öka kostnaden på summan med cirka 50 kronor, utan att ta hänsyn till eventuella skatter. Och som med alla enheter som använder elektricitet, innebär det också CO2-utsläpp. Hur gör man då?

Revolutionen av LED-ljus, även under julen

Revolutionen av LED-ljus, även under julen

Pexels

Att byta från glödlampor till LED-lampor borde vara det första steget för alla som älskar julen. Eller snarare vem som helst. Samma ljuskedja som vi såg i det föregående exemplet, men med LED-teknik, skulle hamns på en 70% lägre summa på elräkningen, om inte mer. Faktum är att LED-julbelysning gör att man förbrukar mindre energi men ändå säkerställa en betydande ljuseffekt. Av denna anledning bör det föredras framför klassiska glödlampor. Å andra sidan är det möjligt att ha en traditionell jul utan att förneka sig tekniska julinnovationer.

Hur sparar man på sin räkning inför julen?

Hur sparar man på sin räkning inför julen?

Som vi har sett är det att välja LED-julbelysning det första steget för att få en lägre summa på elräkningen. Men det är bara början: utmaningen är att uppnå samma julupplevelse, men med lite list. Ett tips är att använda lampor med en timer eller dekorationer som erbjuder denna funktionalitet. På så sätt är det möjligt att programmera tändningen och släckningen på julbelysningen, vilket minskar energiförbrukningen utan att ge avkall på belysningen.

Detta är små åtgärder och små initiala investeringar, som dock har stora effekter under högtiden, på summan på räkningen och på koldioxidutsläppen till atmosfären. Idag tillåter tekniken oss att göra mer medvetna val om hur vi använder den energi som finns till vårt förfogande: vill vi verkligen finnas kvar i det förflutna? Även traditionella julbelysningar brinner ju förr eller senare ut.

Advertisement