Allt du behöver veta innan du säljer din gamla telefon, och lite till

av Titti Carlberg

06 April 2024

Allt du behöver veta innan du säljer din gamla telefon, och lite till
Advertisement

Idag är det inte längre bara användbart att äga en smartphone, utan det har blivit en nödvändighet för att alltid vara uppkopplad, kunna interagera med sina vänner, köpa varor och tjänster. Som med alla tekniska enheter är det dock förr eller senare dags att ersätta den med en ny. Men vad ska man göra med sin gamla smartphone? En bra lösning är att sälja den för att få tillbaka en del av summan man köpte den för. I den här artikeln kommer vi att titta på allt du behöver veta innan du säljer din gamla telefon, och kanske lite mer.

Advertisement

Sälja sin mobiltelefon: för- och nackdelar

Sälja sin mobiltelefon: för- och nackdelar

Pexels

Teoretiskt sett finns det ingen mening med att ha en enhet som man inte använder förutom i mer sällsynta fall. Då kan man lika gärna sälja den och få tillbaka lite av pengarna man spenderat på den, eller hur? Tekniskt sett ja, och detta är första fördelen: 
när man säljer sin gamla mobiltelefon kan man spara på kostnaden för den nya telefonen. För att inte tala om miljöfördelarna: å ena sidan slipper man slänga telefonen bland elektroniskt avfall; å andra sidan slipper köparen köpa en helt ny mobiltelefon.

Om man har för avsikt att sälja sin gamla telefon måste man dock också överväga de potentiella nackdelarna.
Först och främst är det viktigt att tänka på att försäljningspriset kan bli lägre än vad man förväntar sig. Modellen kanske är välbehållen, men den har flera år på nacken; den kanske har några brister på grund av användning; det kanske är många som säljer just den modellen.
Man måste också försäkra sig om att man raderar alla sina personliga data på den gamla mobiltelefonen.

Advertisement

Vad ska man göra innan man säljer en smartphone?

Vad ska man göra innan man säljer en smartphone?

Pexels

Så länge den används är mobiltelefonen lagringsplatsen för ens hela digitala liv. Sociala medier, bankappar, e-postmeddelanden, telefonnummer och privata meddelanden: mobiltelefonen innehåller allt. Att sälja den är bra, vi har sett några fördelar, men först efter att ha raderat alla personliga spår från den. Detta är vad man ska göra innan man säljer sin smartphone:

  • Gör en backup av din data, kanske på molnet eller genom att ansluta telefonen till din dator och överföra alla data till den, såsom foton, videor och så vidare.
  • Kontrollera att telefonen fungerar genom att stänga av och slå på den igen för att utvärdera dess prestanda: om den är tillräckligt snabb kan den säljas.
  • Radera personlig data och återställ telefonen till fabriksstaus. På så sätt elimineras all personlig data från smarttelefonen och återställ den till ögonblicket då man köpte den.
  • Försäkra sig om att batteriet är i gott skick både när det gäller prestanda och funktion.
  • Rengör utsidan av telefonen noggrant.

För att sälja sin mobiltelefon är det bäst att använda originalförpackningen, även om det går bra med en annan förpackning också, så länge den håller den säker. Särskilt när det gäller frakt är det viktigt att se till att smarttelefonen kommer fram till sin destination på ett säkert sätt.

Var kan man sälja sin gamla mobiltelefon?

Var kan man sälja sin gamla mobiltelefon?

Pexels

Det finns olika kanaler som tillåter köp och sälj av begagnade elektroniska apparater. Det enklaste valet är naturligtvis att använda internet och dess potential. Det finns annonser som låter dig sälja din smartphone på ett säkert sätt till köpare både nära och långt bort. Dessa portaler kan också fungera som mellanhänder, vilket säkerställer att köparen får ett regelrätt sålt föremål och säljaren ett pris i linje med villkoren för enheten. Även om de är mindre använda kan man också vända sig till nätauktioner och fysiska butiker, som köper in begagnade mobiltelefoner. Slutligen finns det tillverkare som låter dig lämna tillbaka din gamla telefon i utbyte mot rabatter på nya köp.

Kort sagt, att välja att sälja sin smartphone innebär att göra sig själv, köparen och även miljön en tjänst, i en idé som kallas cirkulär ekonomi som belönar alla. Det kanske inte är lika enkelt som att slänga ett föremål, men det har fördelar som går utöver själva föremålet. Det är inget fel i att komma ihåg att radera alla sina data för att sälja en telefon som är i gott skick.

Advertisement