Einsteins dyrbara "skatt" hittades i ett gammalt franskt museum efter åratal av letande

av Titti Carlberg

25 Maj 2024

Albert Einstein under en konferens i Wien 1921
Advertisement

En värdefull experimentell "skatt" som tillhör Albert Einstein har upptäckts i ett gammalt franskt museum. Låt oss se vad det är.

Advertisement

Einsteins unika experiment upptäckt på Ampère Museum

I ett av de äldsta vetenskapliga museerna i Frankrike, Museum Ampère i Poleymieux-au-Mont-d'or, i närheten av Lyon, har man hittat Einsteins enda experiment: Einstein-de-Haas. En exceptionell upptäckt, möjlig genom forskning av Alfonso San Miguel från Institut Lumière Matière och Bernard Pallandre, en frivillig curator för museet.

Den exceptionella upptäckten publicerades på Europhysics News, och illustrerar den enda kompletta versionen av experimentet, som gjorde det möjligt för fysikgeniet och Nobelpristagaren att, tillsammans med den holländske fysikern Wander de Haas bevisa förekomsten av Ampères molekylära strömmar
Detta var ett avgörande ögonblick, en vändpunkt i fysikens universum och dess historia: experimentet gjorde det möjligt att förstå magnetiska fenomen och att bekräfta de kretsande elektroderna på en praktisk nivå genom observation av den synliga oscillerande rörelsen.

Einstein var van vid att föreställa sig sina idéer på en teoretisk nivå, men han hade koncentrerat sina första och enda experimentella ansträngningar på denna värdefulla upptäckt.

Advertisement

Einsteins experiment på kretsande elektroner 1915

Schematisk beskrivning av experimentet och enheten Einstein-de-Haas som hittades på museet.

Alfonso San Miguel / Bernard Pallandre - Europhysics News

För San Miguel, som också är ordförande för Société des Amis d'André-Marie Ampère, föreningen som har förvaltat museet sedan 1931, året det grundades, tog det flera månader innan han kom fram till denna otroliga upptäckt. Tillsammans med Pallandre lyckades han lokalisera experimentet och försäkra sig om dess äkthet genom att studera olika texter och dokument. Spolen som användes av Einstein 1915 hade donerats till museet på 1950-talet av fru de Haas.

Artefakten har ett ganska ömtåligt, men bestämt genialt utseende, och visar elektrodernas omloppsrörelse.

"Vi har grävt fram de gamla dokumenten som tyder på att Fru de Haas, som också var fysiker, hade gett oss originalversionen av det berömda Einstein-de Haas-experimentet, det enda som Einstein, den store teoretikern, hade skrivit om" säger Alfonso San Miguel.

Efter en lång tids sökning hittades experimentet i museets reservat: det hade aldrig blivit föremål för någon inventering och ytterligare månader behövdes för att garantera dess äkthet "och vara säker på att ha hittat den enda fullständiga kopian av det enda experiment som Einstein hade experimenterat med och publicerat".

Einsteins spole visas nu för allmänheten

Ferdinand Schmutzer / Adam Cuerden - Wikimedia commons - Public domain

Detta är en ovärderlig "skatt" för mänsklighetens vetenskapliga arv, en bro mellan det förflutna och nuet som växer fram bland de "förlorade" föremålen i kulisserna i det antika museet som hade legat där väldigt länge innan det hittades.

Nu är den experimentella enheten, den enda kompletta och ursprungliga versionen, utställd i museet för att allmänheten ska kunna beundra det sällsynta experimentet som gjort det möjligt för oss att förstå magnetiska fenomen och kretsande elektroder. En väldigt viktig del av Einsteins arv, som bidrar till samlingen av modern fysik.

Advertisement