Energidrycker: vad innehåller de och vilka är de verkliga effekterna på vår kropp?

av Titti Carlberg

07 Oktober 2023

Energidrycker: vad innehåller de och vilka är de verkliga effekterna på vår kropp?
Advertisement

Många människor dricker energidrycker, produkter som används för att känna sig full av energi och motverka fysisk och psykisk trötthet.
I den här artikeln kommer vi att reda ut vad de verkligen innehåller och vilken effekt de har på vår kropp.

Advertisement

Huvudingredienserna i energidrycker

Energidrycker är drycker som marknadsförs i syfte att ge konsumenten, som inte nöjer sig med enbart en kopp kaffe, en energikick. Faktum är att det finns många som tar till den här typen av produkter när de vill förbättra sin prestation, särskilt inom idrott. Innan ett lopp eller för att genomföra intensiv träning dricker vissa idrottare dem för att förbättra prestationen och garantera bättre resultat, men även studenter och personer som står inför en viktig examen, vilket kräver att de är skärpta och koncentrerade. Därför bör energidrycker vara effektiva för att främja hård aktivitet av både kropp och det mentala sinnet.

Men vad innehåller denna dryck? De vanligaste ingredienserna är:

 • Koffein: notoriskt har detta ämne en upphetsande och stimulerande effekt på nervsystemet och bör intas i måttliga doser. Procentandelen som ingår i dessa produkter kan variera, men är vanligtvis betydligt högre än den som finns i klassiskt te eller kaffe.
 • Vitaminer och mineraler: vissa produkter kan även innehålla magnesium och B-vitamin, ämnen som främjar energiomsättningen.
 • Aminosyror: energidrycer kan innehålla taurin eller karnitin, som anses vara ämnen som verkar positivt på den mentala och fysiska prestandan.
 • Växtextrakt: de kan också innehålla naturliga element som guarana eller ginseng som har stimulerande egenskaper.
 • Sockerarter: det finns sannolikt stora mängder sockerarter i dessa drycker, vilket resulterar i en ökning av blodsockernivån.

Advertisement

De verkliga effekterna av energidryck: de potentiella riskerna

De verkliga effekterna av energidryck: de potentiella riskerna

AlienFood/Wikimedia commons

Vad händer i kroppen när vi dricker en energidryck? Dessa produkter medför risker och konsekvenser som det är viktigt att vara medveten om. Först och främst, bör man komma ihåg att den stimulerande effekten bara är tillfällig. Om man tittar på dess innehåll är det dessutom lätt att förstå att riskerna till stor del är fler än fördelarna:

 • Närvaron av överskott av socker får effekten av en fysisk och mental väckarklocka en kort stund, det kan framkalla en blodsockerhöjning åtföljt av ett snabbt blodsockerfall. Dessutom kan ett överdrivet intag av sockerarter bidra till uppkomsten av sjukdomar som diabetes, för att inte förglömma den möjliga viktökningen.
 • Höga doser koffeinär inte bra för hjärtat: detta ämne måste intas med måttlighet, eftersom det avsevärt kan påverka både hjärtfrekvensen och ökning av blodtrycket, även hos ungdomar.
 • Stimulerande ämnen kan även försämra kvaliteten på vila och orsaka sömnproblem eftersom ämnena kan stanna i kroppen i flera timmar.
 • Psykisk hälsa: det starka innehållet i dessa drycker leder till ökad och överstimulerad mental aktivitet, vilket i förlängningen kan ge problem med ångest och depression, samt sömnstörningar och därav följande otydlighet.
 • Uttorkning: koffein har en urindrivande effekt, så om det intas i höga doser utan att dricka tillräckligt med vatten kan det leda till uttorkning. Det är inte alla som vet att man måste dricka vatten till energidryckerna. Enligt Food and Drug Administration bör man inte överstiga 400 mg koffein om dagen, men mängden som finns i energidrycker rapporteras inte på alla produkter.
 • Tandhälsa: citronsyran och sockerarterna som finns i dessa drycker kan orsaka uppkomsten av karies, ökad känslighet och avmineralisering av emaljen, vilket resulterar i gula tänder.

 

Ger energidrycker oss verkligen mer energi?

Ger energidrycker oss verkligen mer energi?

Pixabay

Även om det kallas energidryck, fyller de ingredienserna som ska utföra denna funktion, som taurin och karnitin (men även koffein) faktiskt inte denna roll. Eftersom de två första är aminosyror involverade i energimetabolism och naturligt i muskel- och organiska vävnader, anses de vara lämpliga för att ge ytterligare doser av energi, men har ingen
effektiv effekt. Effekten som uppfattas av intag av energidrycker beror troligen på intaget av massiva doser socker, som verkar på glukos, en av kroppens huvudsakliga energikällor. 
Dessutom är denna effekt tillfällig och efter nedgången uppstår en trötthetskänsla som uppenbarligen är omotivation eller som tillskrivs som fysisk utmattning.

Dessutom kan guarana, trots att det är en växt och därför ett naturligt ämne, stimulera det centrala nervsystemet, eftersom det innehåller större mängder koffein än kaffe. Förutom att minska aptiten och ge känslan av fysisk och mental fräschör kan det orsaka huvudvärk, irritabilitet och mental förvirring. Trots dessa möjliga risker fortsätter marknaden för energidrycker att expandera.

Hur man får energi som alternativ till energidrycker

Hur man får energi som alternativ till energidrycker

Pixabay

Finns det andra metoder för att få energi på ett annat och hälsosammare sätt? Ja, för att känna dig pigg och proaktiv under dagen, kan du prova:

 • Sov mycket: för att få mer energi måste du också veta hur du ska tjäna och spara den. Att sova tillräckligt och ha kvalitetssömn hjälper dig att ha den nödvändiga energin nästa dag, utan att behöva ta till konstgjorda lösningar.
 • Träna: fysisk träning kan verka utmattande, men det ger fysiskt och mentalt välbefinnande. Om du tränar konsekvent kommer du att märka de dagliga fördelarna med träning och du kommer att känna dig piggare.
 • Drick vatten: korrekt hydrering hjälper till att driva ut gifter och främja funktionen av kroppen.
 • Ät näringsrik mat: att välja en diet rik på färska och näringsrika livsmedel gör att du enkelt kan få energi bara genom att äta.

Istället för att leta efter energi när du är utan, försök att förebygga detta behov så att du känner dig fullt pigg, genom att följa dessa kloka och hälsosamma råd. Din kropp och själ kommer garanterat att dra nytta av det!

Advertisement