Hur gör man med sin smartphone under natten? Detta är vad du bör undvika

av Titti Carlberg

07 Oktober 2023

Hur gör man med sin smartphone under natten? Detta är vad du bör undvika
Advertisement

Under dagtid ger vi knappt upp användningen av mobiltelefonen, men hur ska vi bete oss när kvällen kommer och det är dags att sova
Här är det korrekta sättet att förvara mobiltelefonen för att undvika faror.

Advertisement
Freepik

Freepik

Mobiltelefonen har, vilket vi alla vet, blivit alltmer populär och en integrerad del av vårt dagliga liv. Om syftet med de första telefonerna, som uppfanns av Alexander Graham Bell år 1876, var att kunna ringa någon som befann sig på en annan plats, från sitt hem eller senare även från en telefonkiosk, introducerades långt senare även möjligheten att kunna skicka textmeddelande, fotografera och, slutligen, surfa på nätet. Just den senaste innovation har gjort denna enhet till en riktig referenspunkt, en sorts fickdator som kan tas fram när som helst.

Men, om daglig användning av mobilen är överdriven i många fall, vad händer under natten och hur ska vi förvara den? Ska vi låta den vara på eller är det bättre att stänga av den, ha den bredvid sängen eller lägga den i ett annat rum? Och till vilken tid är det lämpligt att använda den innan man går till sängs?

Eftersom mobiltelefonen även låter oss att se filmer och tv-serier slutar många med att somna medan de tittar och lämnar mobilen på kudden. Andra som inte lyckas somna kan tycka att det är en bra idé att surfa på sociala medier i väntan på att bli sömnig. Dess användning på natten, särskilt om de felaktiga metoderna följs, kan vara skadlig ur flera synpunkter. 
Låt oss se vilka och vad som är det bästa att göra.

Advertisement

Smartphone på natten: faror vi riskerar

Smartphone på natten: faror vi riskerar

Pexels

Forskning har visat att överdriven användning, särskilt före läggdags, har en negativ inverkan på sömnen, jämfört med de som inte använder mobilen innan läggdags. Att använda mobilen på natten rekommenderas inte av många anledningar:

 • Blått ljus: det blå ljuset som din smartphone avger har en negativ inverkan på det melatonin som kroppen producerar, ett hormon som hjälper till att reglera sömn-vakna-cykeln och som under normala förhållanden tenderar att öka när man ska sova. Dess minskning kan därför orsaka sömnlöshet. 
  En studie har belyst kopplingen mellan smartphoneanvändning och sömnlöshet: att använda enheten en till två timmar före sänggåendet kan påverka vilan negativt, särskilt hos barn. REM-fasen är avgörande för att bearbeta minnen och känslor, och att minska dess varaktighet kan få konsekvenser när man vaknar, konsekvenser som gör att man känner sig trött, utmattad och dåligt koncentrerad.
 • Håller det mentala sinnet aktivt: forskning har visat att smartphoneanvändning på kvällen och under natten ökar graden av sömnlöshet hos befolkningen, och inte bara på grund av det blå ljuset. Informationen man får genom att surfa på nätet kan stimulera det mentala sinnet, vilket oundvikligen inte förbereder sig för vila. 
  Enligt en studie har detta en större inverkan på sömnlöshet än mindre aktiva och stimulerande vanor som att titta på tv.
 • Brandrisk: även om det sällan inträffar och de rapporterade incidenterna representerar enstaka fall, finns det fortfarande en möjlighet att mobiltelefonens batteri kan fatta eld under natten och få enheten att explodera. Forskning påpekar att överhettning eller brinnande batterier resulterar i andra gradens brännskador på kroppen.

Dessutom verkar det som att överdriven användning av smarttelefonen kan orsaka eller intensifiera tillstånd av ångest och depression, för att inte tala om minskningen av umgänge och interaktion med andra.

Tips om hur man kan använda mobilen på natten och vad man bör undvika

Tips om hur man kan använda mobilen på natten och vad man bör undvika

Pexels

För att undvika att använda smarttelefonen på natten och anta ett hälsosammare och mer medvetet beteende kan du följa dessa tips och vidta följande försiktighetsåtgärder:

 • Färger:om du vill använda din smartphone innan du går till sängs, ställ in skärmen på gråskaleläge. På så sätt blir bilderna mindre levande och stimulerande, och kommer ha mindre inverkan på ditt sinne. Du kan också välja nattläge om möjligt, vilket minskar exponeringen av blått ljus.
 • Övervaka tiden: det finns inställningar som låter dig övervaka tiden du använder din smartphone. Du kan sätta en gräns och försöka hålla dig till den.
 • Ladda den inte bredvid sängen: lägg den på laddning en bra bit från sängen när du ska sova, helst i ett annat rum, så länge du kan höra eventuella nödsamtal. Detta kommer att undvika frestelsen att fortsätta använda den när du väl ligger under täcket.
 • Flytta en app: ett knep är att gömma en app i en mapp, för att inte se aviseringar dyka upp på displayen och ge efter för önskan att öppna dem. Du kan göra det nästa morgon
 • Ställ en annan väckarklocka: många av oss använder vår smartphone som väckarklocka, vilket innebär att den ligger bredvid sängen. Det finns dock ett alternativ, även om vi kanske inte gillar det, och det är att använda en traditionell väckarklocka som inte hindrar oss att somna.
 • Flygplansläge: om du absolut måste använda telefonen som väckarklocka är det bästa att ställa in den på flygplansläge, för att inte höra några aviseringar när du är på väg att somna.

 

Är det nödvändigt att ladda mobilen under natten?

Är det nödvändigt att ladda mobilen under natten?

Pexels

Medan vi sover, bör vår smartphone göra detsamma? Är det nödvändigt att ladda batteriet över natten, eller kan vi undvika det? Om du vill ladda den under den här intervallen bör du använda en pålitlig och högkvalitativ laddare för att undvika risken för överhettning, vilket vi nämnde tidigare. Många smartphones är utrustade med möjligheten att laddningen stoppas automatiskt när den når 100% och därmed undvika överhettning, men detta skyddar dig inte från energiförbrukning. Tänk dessutom på att om du laddar batteriet ofta, förbrukas det snabbare, vilket i förlängningen leder till att du nästan alltid har ett urladdat batteri.

Därför, för att undvika laddning under natten, kan du aktivera energisparläget under dygnets sista timmar eller aktivera flygplansläge, vilket fortfarande garanterar ditt alarm. Dessutom om du inte använder telefonen spar du på batteriet, så att du nästa morgon har det fullt.

Vilka är dina smartphonevanor på natten?

Advertisement