Att ladda telefonen nära sängen på natten? Enligt en studie riskerar man diabetes och fetma

av Titti Carlberg

20 Februari 2022

Att ladda telefonen nära sängen på natten? Enligt en studie riskerar man diabetes och fetma
Advertisement

Vanan att spendera mer tid på sin smartphone sprids allt mer: på jobbet, på fritiden och under måltiderna har mobiltelefonen för länge sedan blivit en avgjort påträngande men oumbärlig följeslagare i våra liv. Nästan som om den vore en förlängning av kroppen, skiljer vi oss inte ofta från den ens under natten: en sista snurr på sociala medier innan vi ska sova och sen placeras den nästan beklagligt på nattduksbordet, fäst i batteriladdaren så att man har batteriet på 100% när man vaknar nästa morgon.

Mänga använder sina mobiltelefoner som väckarklocka också, men enligt en studie är det inte bra att ha telefonen nära sig under natten för det kan orsaka hälsorisker.

via Dailymail

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Forskningen går tillbaka till 2014, utförd av teamet vid University of Granada och sedan återupptagen av Manchester University: bland hälsoriskerna, finns risken att utveckla patologier som fetma och diabetes.

Anledningen är att kvaliteten på vår sömn är kopplad till en helt mörk miljö, som främjar produktionen av melatonin i kroppen. Det blå ljuset som sänds ut från enheterna och de elektromagnetiska vågorna äventyrar detta fenomen och stör vår vila.Konsekvensen blir en dålig funktion av ämnesomsättningen och en större sannolikhet att utveckla denna typ av sjukdom.

Med andra ord: melatonin produceras under natten och slutar produceras när det blir ljust på morgonen: en obalans i sömn-vaken cykeln som kan orsaka stora problem i vår kropp.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Att utsätta sig för det blå ljuset på natten när man sover innebär att man blockerar utsöndringen av melatonin, förändrar metabolismens normala funktion vilket ger en ökad aptit redan efter femton minuter och i flera timmar. Man kan känna hunger en kort stund efter att man har ätit en måltid. Dessutom håller det blåa ljuset hjärnan aktiv och försämrar en behövlig och vilsam sömn.

I standby-läge är den elektromagnetiska strålningen som kommer från mobiltelefonen 2,3 milliGauss - magnetisk flödestäthet - och stiger till 3,4 mG när enheten laddas. Värdena för elektromagnetisk strålning varierar också beroende på avståndet. 5, 10, 15 centimeter motsvarar respektive 1, 0,5, 0,3 milliGauss.

Det bästa man kan göra är att stänga av mobilen under natten, men om man verkligen inte klarar sig utan den är ett visst avstånd från sängen eller helst i ett annat rum, en bra idé.

Advertisement