Varför nickar duvor på ett lustigt sätt när de går? Anledningen

av Titti Carlberg

01 September 2023

Varför nickar duvor på ett lustigt sätt när de går? Anledningen
Advertisement

Vi känner alla till dessa nyfikna små djur, som lätt kan ses även i städers centrum. Men det inte alla vet är varför deras huvud nickar när de rör sig framåt: det finns faktiskt en exakt anledning till det och i den här artikeln kommer vi att ta reda på vilken det är?

via Science News

Advertisement
Pexels

Pexels

Duvor har en riktigt märklig egenskap som vi alla har lagt märke till: den underliga rörelsen de gör med huvudet när de går, ett slags tic som får de flesta som observerar dem att le.

Denna trevliga egenhet har dock sin anledning vilken har uppmärksammats av några forskare, som ville undersöka för att ta reda på orsaken bakom detta bisarra beteende.

 

Advertisement

Inte bara duvor, utan även höns och tranor rör på huvudet på detta sätt

Inte bara duvor, utan även höns och tranor rör på huvudet på detta sätt

Mike Pennington/Wikimedia commons

I verkligheten tillhör den speciella och kontinuerliga rörelsen med huvudet när de rör sig framåt inte bara duvor, utan också andra fåglar, inklusive prärietranan och höns

Forskare vid University of Maryland, USA, med Thomas Cronin i spetsen, har fokuserat just på prärietranan under dess jakt på föda för att förstå orsaken till detta märkliga fenomen. Resultaten gav värdefull information och lyckades effektivt förklara några intressanta dynamik.

Resultaten av den vetenskapliga forskningen: detta är varför duvans huvud rör sig så har

Resultaten av den vetenskapliga forskningen: detta är varför duvans huvud rör sig så har

Luis García/Wikimedia commons

Enligt de data som studerades i studien, visade det sig att denna rörelse tillåter vissa sorters fåglar att upprätthålla ett stabilt synområde, särskilt när de är på jakt efter föda. När de går växlar två faser, under vilket huvudet förblir först stilla för att snabbt röras framåt, i linje med resten av kroppen.

Således uppstår ett ryck framåt, följt av en stunds väntan, under vilken kroppen når huvudet, som under tiden förblir statiskt. Växlingen av rörelser mellan kropp och huvud är perfekt anpassat och synkroniserat med klornas rörelse, som kan variera beroende på steglängen. 

Faktum är att denna märkliga "tic" uppstår inte hos exemplar som tar korta steg.

Stoppa inte duvor som har "bråttom"

Stoppa inte duvor som har "bråttom"

Pixabay

Så, huvudets rörele tjänar till att stabilisera fågelns balans medan den rör sig framåt och duvor är också utrustade med denna mekanism under sökandet efter mat.

För det mänskliga ögat kan det verka lustigt eller bisarrt, men för dessa djur är det viktigt att "vagga" med huvudet för att se det de behöver för att nära sig.

Ju snabbare rörelser, till exempel när de så att säga springer, desto mer frenetiskt rör huvudet sig: i dessa fall betyder det att sökandet efter en måltid är brådskande: om du ser dem medan de skyndar framåt eller går snabbt, undvik att störa dem och låt dem avsluta sin jakt efter mat.

Kände du redan till anledningen till denna märkliga egenskp hos duvor? Har du någonsin stannat upp för att observera dem och undrat över detta söta sätt att röra sig framåt?

Advertisement