Hur man skiljer äkta pärlor från falska: med dessa strategier blir du inte lurad

av Titti Carlberg

01 September 2023

Hur man skiljer äkta pärlor från falska: med dessa strategier blir du inte lurad
Advertisement

Pärlor är de smycken som är mest älskat och eftertraktat av kvinnor, men det är lätt att göra misstag och köpa ett smycke som inte är äkta.

Men finns det något sätt för att se om de är äkta eller falska?

Ja, absolut, med de strategier vi ska visa kommer det att bli väldigt lätt för dig att skilja en äkta från en falsk och det blir inte längre nödvändigt för dig att konsultera en expert.

via Pearl-lang

Advertisement

Pärlor, en lång och värdefull historia om elegans

Pärlor, en lång och värdefull historia om elegans

Pixabay

Pärlor är värdefulla stenar som bildas innanför skalen på blötdjur, vanligtvis ostron, och de består av kalciumkarbonatkristallin form. Namnet kommer från pernula, en latinsk term som används för att definiera skalet som innehåller dem, vars form vagt refererar till grislår.

Små och genuina är de en symbol för absolut elegans som varje kvinna älskar att visa upp.

De har en flera hundraårig historia bakom sig och de representerade en lyx redan i Antika Rom, eftersom endast patricier och kejsare fick ha dem i sin ägo. Faktum är att Julius Caesar, under det första århundradet f.Kr., upprättade en lag enligt vilken pärlor skulle förbjudas för människor av de lägsta klasserna. 

År 1908 skapade kinesen Kokichi Mikimoto, känd över hela världen som "pärlornas kung", en odling av dessa extraordinära stenar.

Advertisement

Utseende, form och färg på naturliga pärlor

Utseende, form och färg på naturliga pärlor

Pixabay

Varje pärla är unik och de kan ha olika former, även om den vanligtvis är sfärisk. Men detta dyrbara föremål kan även vara asymmetrisk, få en oval eller droppform på ett helt naturligt sätt. Färgen varierar i olika nyanser från vitt till rosa till lila, med en effekt som definieras "pärlemor".

Utseendet, både i färg och form, beror på ursprunget och det har också en avgörande inverkan på försäljningspriset. South Sea-pärlor är till exempel störst på marknaden och de kan nå en diameter på 20 millimeter, medan Akoya, det vill säga saltvattenpärlor, är i särklass de dyraste och de har en tillväxttid på mellan 3 till 8 månader.

Efter att ha berättat lite om denna extraordinära sten och dess ursprung, låt oss se hur man kan skilja äkta från konstgjorda: vid första anblicken kan de verka identiska och att kunna se skillnaden utan att vara en expert är faktiskt möjligt.

Äkta eller konstgjorda pärlor: så här skiljer du dem åt och lär dig känna igen dem

Äkta eller konstgjorda pärlor: så här skiljer du dem åt och lär dig känna igen dem

Pexels

Utöver garantibeviset som medföljer dem finns det några knep för att förstå om de är äkta:

  • tandtesten: att försiktigt gnugga pärlan mot dina framtänderna avslöjar om de är äkta eller inte. Om pärlan känns sträv eller grusig mot tanden är den garanterat äkta, men om den känns slät mot tanden betyder det att den är falsk.
  • Temperatur: en äkta pärla känns alltid kall vid beröring, speciellt om den inte har använts på ett tag. Om du genom att röra vid en märker att den är varm, undvik bedrägeriet; det är en falsk produkt.
  • Formen: även om vissa pärlor är perfekt runda, är det mycket osannolikt att de inte har en liten ofullkomlighet. En rund och perfekt symmetrisk produkt är väldigt sällsynt och kostar en förmögenhet: alla de andra är definitivt förfalskningar.
  • Kanten: var uppmärksam på kanten runt hålet när det gäller halsband, örhängen eller andra smycken. Om den är polerad och ren är stenen äkta, men om du märker plast- eller glasrester är pärlan inte naturlig.

 

 

Var uppmärksam på dessa detaljer: äkta pärlor är så här

Var uppmärksam på dessa detaljer: äkta pärlor är så här

Pixabay

  • Gnuggningstesten: Att gnugga två pärlor mot varandra är ett annat bra knep. Äkta pärlor skapar en friktion som inte uppstår om man gnuggar två oäkta pärlor mot varandra, de glider istället mot varandra utan problem.
  • Vikt: kontrollera vikten på pärlan med tanke på att de äkta väger mycket mer än de falska, som tvärtom är väldigt lätta.
  • Glansen: som vi nämnt, ingen pärla är perfekt och det gäller också dess glans, som på vissa punkter ofta påverkas av någon liten defekt, de konstgjorda är däremot helt blanka, vilket borde varna dig.

Genom att tillämpa dessa strategier och verifiera var och en av dessa aspekter blir det svårt att lura dig när du vill handla ett pärlsmycke. En del falska pärlor är dock så välgjorda att de kan vilseleda dig och om du är osäker är det bättre att konsultera en juvelerare för att vara säker på att du gör rätt val.

Kände du redan till hur man ser skillnad på en äkta pärla från en konstgjord?

Source:
Advertisement