Det ser ut som en enkel 20-eurosedel men är värd mycket mer: så här skiljer man dessa sällsynta sedlar från de andra

av Titti Carlberg

13 Februari 2022

Det ser ut som en enkel 20-eurosedel men är värd mycket mer: så här skiljer man dessa sällsynta sedlar från de andra
Advertisement

Det är känt att gamla sedlar och mynt är värda en förmögenhet, vilket är anledningen till att samlare inom sektorn omedelbart kan känna igen när de stöter på något värdefullt. Det som kanske inte alla vet, inte ens experterna, är att det kan finnas en förmögenhet dold i de nyaste sedlarna: just det, papperspengarna i vår plånbok kan vara värda mycket, utan att vi vet om det, mycket mer än vi tror. 

Det handlar om vissa 20-eurosedlar, som sticker ut lite från de ordinära sedlarna.

via D1SoftballNews

Advertisement
Pixabay-Not the actual photo

Pixabay-Not the actual photo

Det finns 20-eurosedlar i omlopp, som dock har ett extremt högt värde som kan nå upp till 2.000 euro. De ser ut att vara helt vanliga sedlar som vi använder varje dag för våra inköp, men de kanske inte är så vanliga: i en del fall döljer d en riktig skatt som inte är så lätt att känna igen för ett oerfaret öga.

Det handlar om mycket sällsynta sedlar, producerade av United State Mint i begränsad upplaga för guvernören för Europeiska Centralbanken och några framstående personer. Även om de inte är särskilt vanliga, är dessa mycket speciella 20-eurosedlar inte så omöjliga att upptäcka: de skiljer sig inte så mycket från de vanliga sedlarna förutom några små detaljer, så det är nödvändigt att man vet hur man ska känna igen dem så att de inte går obemärkt förbi.

Så hur skiljer man de klassiska sedlarna från de med ett oanat numismatiskt värde?

Själva ebay säljer några FDS-bitar, det vill säga i tryck, som aldrig har satts i omlopp och indikerar dessa speciella egenskaper.

 

Advertisement
centro_numis/Ebay

centro_numis/Ebay

Först och främst för att känna igen dessa med ett högt värde måste sedlarna vara i utmärkt skick och inte visa några tecken på slitage.

En aspekt att kontrollera är signaturen som är tryckt på sedeln: den sällsynta bär Wim Duisenbergs signatur, men även den som är undertecknad Draghi är mycket värdefull, den är värd cirka 220 euro. Och om du dessutom, bredvid vattenstämpeln, ser ett serienummer bestående av fyra siffror och bokstäverna SPECIMEN i diagonal position och läsbart från botten och uppåt, råder det ingen tvekan: det är en 20-eurosedel som är värd mycket mer.

Kort sagt, håll ögonen öppna och titta i din plånbok: vem vet om inte ett av dessa sällsynta exemplar finns i den!

 

Advertisement