Aldrig tidigare har ordet "sömn" sökts så mycket på Google som under 2023: varför?

av Titti Carlberg

17 Januari 2024

Aldrig tidigare har ordet "sömn" sökts så mycket på Google som under 2023: varför?
Advertisement

Varför är det så viktigt att sova? Att sova innebär att vi kan återvinna energi vilket är avgörande för både kognitiva och motoriska funktioner. Enligt Google Trends var det mest sökta ordet på internet "sömn" under 2023. Det verkar nästan som att sova är en öm punkt för många människor, som istället försöker söka efter lösningar på nätet.  

Vad visar studierna?

Vad visar studierna?

Pixabay

Faktum är att vissa undersökningar har genomförts och det verkar som att det är de yngre som lider mest av detta problem, särskilt de ungdomar som tillhör generation Z, det vill säga de som är födda mellan 1997 och 2012.

På internet kan man hitta många råd och de som deltog i undersökningarna svarade att de hade försökt följa några av rekommendationerna åtminstone en gång. De sa dessutom att de hade köpt kuddar, lakan och madrasser som borde ha hjälpt dem att somna.

Advertisement

Vilka är de vanligaste sömnproblemen?

Vilka är de vanligaste sömnproblemen?

Pexels

Som man lätt kan föreställa sig är sömnlöshet en av de främsta sömnstörningarna, den kännetecknas av svårigheterna att somna och frekventa uppvaknanden under natten. Det kan orsakas både av dåliga vanor och stress, men också av andra underliggande problem. Problemet med detta tillstånd är att om det lämnas obehandlat kan det pågå i flera år.

En annan vanlig orsak till sömnstörning är den som orsakas av andningsproblem, såsom sömnapnésyndrom, vilket orsakar kontinuerliga uppvaknanden under natten och inte tillåter dig att sova djupt.

Ett tredje problem kan vara parasomnier, det handlar om en serie oönskade rörelser som uppstår under insomningsfasen eller under sömnen; bland dessa finns sömngång eller sömnförlamning.

Vad råder experterna?

Vad råder experterna?

Pexels

Låt oss börja med att säga att en vuxen behöver 7-8 timmars sömn, även i intervaller, för att säkerställa ordentlig vila och förbereda sig för den kommande dagen. Sömnbrist kan leda till hallucinationer och andra psykiatriska patologier.

För att säkerställa sömn rekommenderar experterna att man skapar en rutin som ska tillämpas varje kväll, som att läsa ett kapitel i en bok eller dricka en kopp örtte, och framför allt att undvika elektroniska enheter, som TV och mobiltelefoner, i minst 2 timmar innan man går till sängs.

En annan viktig faktor är mat, faktum är att man bör undvika att äta tung och svårsmält mat, eftersom det kräver en överdriven ansträngning av kroppen för att fullborda matsmältningen, med åtföljande sömnstörningar.

Det är också viktigt att undvika fysisk träning på kvällen, eftersom det stimulerar både kroppen och hjärnan, vilket gör det svårare att slappna av.

Man måste också komma ihåg att hjärnan är väldigt vanebildande, genom att följa dessa råd kommer den att svara bättre om man går till sängs ungefär samma tid varje kväll.

Till dessa råd kan man också lägga till några mindfulnessövningar, som hjälper en att slappna av i sinnet och tankarna flyger sin väg.

Ofta räcker det med dessa få försiktighetsåtgärder för att skapa en hälsosam sömnrutin, men i allvarligare fall är det en bra idé att kontakta sin läkare, eftersom medicinering eller en mer ingående hälsokontroll kan vara nödvändig.

Advertisement