En ny exoplanet har upptäckts, inte på långt avstånd från Jorden och lika stor, men mycket yngre

av Titti Carlberg

18 Januari 2024

En ny exoplanet har upptäckts, inte på långt avstånd från Jorden och lika stor, men mycket yngre
Advertisement

Upptäckterna i rymden verkar aldrig ta slut och en ny kunskap har blivit en del av det vi vet om universum: detta är vad det handlar om och varför det är så överraskande.

En tredje exoplanet har upptäcks som kretsar runt stjärnan HD63433

En tredje exoplanet har upptäcks som kretsar runt stjärnan HD63433

Centre de Données astronomiques de Strasbourg

Universum är oändligt och vi vet inte om vi förr eller senare kommer att kunna utforska det i sin ofattbara helhet. Upptäckter inom astronomi tycks dock aldrig ta en paus utan fortsätter ständigt att nå nya spännande erövringar: i det här fallet handlar det "nya inträdet" om en planet lika stor som vår och den ligger dessutom inte särskilt långt från Jorden.

För att lokalisera den använde astronomer från NASA, TESS, Transiting Exoplanet Survey Satellite, och lyckades registrera planeten som kretsar runt stjärnan HD 63433, väldigt lik solen men mycket yngre.

Planeten, som presenterades vid American Astronomical Societys möte i New Orleans, Louisiana, är uppkallad efter sin moderstjärna och har döpts till HD 63433d. Inte långt från den kretsar två andra planeter som redan är kända sedan en tid tillbaka och som liknar små Neptunus, HD 63433b och HD 63433c. Den första av dessa två är 5 gånger mer massiv än Jorden och dess omloppsbana motsvarar 7,1 dagar på Jorden, medan den andra, något större, har dimensioner lika med 0,23 gånger Jupiter och en massa som är 7 gånger större än Jordens, med en omloppsekvivalent som motsvarar 20,5 dagar på Jorden.

Stjärnan HD 63433 ligger i stjärnbilden Tvillingarna, cirka 73 ljusår bort, och är också känd som TOI-1726: den tillhör gruppen Ursa Major och har en beräknad ålder på 414 miljoner år. I detta multiplanetsystem rankas HD63433d som den tredje planeten som upptäckts. Dess grannar HD 63433b och HD63433c upptäcktes 2020.

Advertisement

Två aspekter av HD 63433d, den nya exoplaneten som upptäcktes av TESS

Två aspekter av HD 63433d, den nya exoplaneten som upptäcktes av TESS

Alyssa Jankowski

Denna "nya" planet är bara halvt upplyst, vilket är den sida som är vänd mot moderstjärnan, medan den andra sidan är ständigt mörk. Dess omloppstid är bara 4,2 dagar; det betyder att denna period motsvarar ett jordår. Även om storleken liknar vår jordklots storlek, skulle vi aldrig kunna uthärda dess outhärdliga temperaturer som når 1 275 grader Celsius på klotets upplysta sida.

Benjamin Capistrant från University of Florida som är huvudförfattare till den presenterade studien, säger: Dess brännande temperaturer är jämförbara med lavabäddar som CoRo T-7b och Kepler-10b, och vi tror att planetens dagsida kan vara ett 'lavahalvklot'. HD 63433d är den planet som ligger närmast vårt solsystem med en jordliknande radie som kretsar runt en ung stjärna.".

Exoplaneten är den minsta av de officiellt bekräftade med en ålder på under 500 miljoner år, och det är den unga planeten utanför vårt solsystem som ligger närmast Jorden. "Detta är ett intressant mål för uppföljande observationer som erbjuder möjligheten att avslöja insikter i fysiken kring atmosfärisk massförlust av exoplaneter." säger författarna till upptäckten.

Närmast jorden med liknande radie och kretsar runt en ung stjärna

Närmast jorden med liknande radie och kretsar runt en ung stjärna

Freepik

 HD 63433,kan tillsammans med de andra tre kända planeterna, spela en viktig roll för att hjälpa astronomer att förstå utvecklingen av planetsystemet under de första miljarder åren efter dess bildande. HD 63433 är bara en tiondel av vår planets ålder, även om dess dimensioner är jämförbara och dess moderstjärna också liknar vår, med en massa som är lika med 99% av vår sol. Den ligger på ett avstånd som är jämfört med 12% av det uppskattade mellan Merkurius och solen: dess avstånd från HD 63433 är så litet att det inte är förvånande att en fullständig omloppsbana har en så begränsad varaktighet.

Just dess extrema närhet till HD 63433 gör att den blockeras enligt tidvattnet, på samma sätt som händer mellan månen och Jorden: på detta sätt påverkas den upplysta sidan, som är konstant vänt mot stjärnan, alltså dagtid, kontinuerligt av stjärnstrålningen, medan den andra sidan av planeten, med svalare temperaturer blickar permanent ut mot rymden. 

Diametern på HD 63433 är specifikt 1,1 gånger Jordens, men bara 10% av dess ålder, med tanke på att vårt solsystem, inklusive Jorden, är 4,5 miljarder år

TESS-sonden som kretsar kring vår planet identifierade HD 63433d medan exoplaneten passerade framför sin stjärna, vilket fick den att dämpas något. Sedan uppskjutningen i april 2018 har sonden lyckats upptäcka mer än 4 tusenokända världar, varav flera hndra har bekräftats av astronomer.

I det här fallet drevs undersökningen av HD 63433-systemet av den tidigare upptäckten av HD 63433b och HD 63433c: intuitionen visade sig vara rätt, även om det var en överraskning att upptäcka en så ung exoplanet som liknar Jorden i storlek. Nästa steg blir att fördjupa sig i studier och utforskning av planetens två halvor: den mörka och den upplysta, förmodad lava.

Advertisement