Vad gör björnar egentligen när de går i vinterdvala?

av Titti Carlberg

17 Januari 2024

Vad gör björnar egentligen när de går i vinterdvala?
Advertisement

Har du aldrig undrat vad björnar faktiskt gör när de går i ide? Vilken är deras "typiska dag"? Vaknar de verkligen inte emellanåt? Låt oss tillsammans ta reda på hur dessa djur lever under vintern.

Varför går vissa djur, inklusive björnar i ide?

Varför går vissa djur, inklusive björnar i ide?

Pexels

Vi vet att det finns vissa djur som går i ide, men hur lever de under den perioden? Det är först och främst viktigt att förstå varför de gör det: det är reaktion på ogynnsamma miljöförhållanden, som kan äventyra deras överlevnad och följaktligen artens utveckling. För att klara av svåra situationer som extremt kalla temperaturer och brist på föda, tar vissa arter till viloläge för att bevara sin kroppsenergi, vilket minskar både på ämnesomsättning och fysisk aktivitet. 

Bland dessa djur finns några amfibier, inklusive grodor och salamander, gnagare som murmeldjur, men även reptiler som ormar och ödlor och även insekter som nyckelpigor och fjärilar. De mest kända är dock enorma och berömda däggdjur: björnar.

Vissa av dem möter den hårda vintern genom att glida in i en lång dvala, men hur mycket vet vi egentligen om hur de beter sig under denna period? faller de i djup sömn utan att någonsin vakna på flera månader? Svaret är nej. Övertygelsen att björnar sover hela vintern är fel, eftersom dessa stora däggdjur lever sitt viloläge på ett mindre "drastiskt" sätt än vad vi tror.

Advertisement

Detta är vad björnar gör när de går i ide

Detta är vad björnar gör när de går i ide

National Park Servic/Wikimedia Commons - Public Domain

Om det är sant att björnar faktiskt går i ide under den kalla årstiden, är det lika sant att de inte sover under hela vintern. Att de går i ide innebär i deras fall bara att normala funktioner och aktiviteter utförs mer sällan än under den varmare årstiden. Detta inkluderar behovet av att äta, hydratisera och utföra fysiologiska behov (de kan till och med omvandla urin till protein). Eftersom den tillgängliga födan för dem blir knapp under vintern, om hålan skadas eller översvämmas av nederbörd, förblir björnen dock i sitt skydd. Detta är också vanligare om djuret lever i särskilt kalla områden: i nordligaste Alaska kan en björns vinterdvala vara upp till 7 månader av 12, medan de i mildare och kustnära områden är mellan 2 till 5 månader.

Utöver den mer eller mindre långa viloperioden, hur klarar sig björnar utan mat och vatten i flera månader, eller bara genom att äta och dricka sporadiskt? Det naturliga för dessa däggdjur är att bromsa andnings-, hjärtfrekvensen och ämnesomsättningen, och bara använda den hastighet med vilken kroppen använder energi. Dessutom sjunker dess kroppstemperatur med 8 till 12 grader samtidigt som de ackumulerade fettresterna bryts ner för att producera energi. Muskelmassan bevaras å andra sidan, vilket säkerställer att dessa djur har en minimal förlust av styrka när de vaknar. Detta betyder dock inte att de förblir i djup sömn under hela vilotiden: under denna period vaknar de och rör på sig, dock alltid i sin håla. Mellan en tupplur och en annan aktiverar de sig för att ändra position och för att undvika bildandet av liggsår, men också för att spara värme på ett mer effektivt sätt.

Björnar går inte i dvala: det handlar om domningar

Björnar går inte i dvala: det handlar om domningar

Freepik

Men om miljöförhållandena inte leder till frånvaro av föda, kan dessa djur undvika att gå i ide, om de inte är dräktiga. Honor som är dräktiga lever en längre dvala. Ungarna föds ungefär 2 månader efter dvalan, men de första 6 månaderna klarar de inte att självständigt söka föda. Detta innebär att de måste tas om hand och skyddas i hålan under den tidiga uppväxten.

I vilket fall som helst beror björnens dvala mycket på tillgången till föda: på en djurpark behöver de inte glida in i en lång vintersömn, även om de sover lite mer och utför mindre aktivitet än under de varma årstiden. Dessutom är det inte alltid nödvändigt att hitta en håla: många björnar tar sin tillflykt till raviner, särskilt om yttre väderförhållanden tillåter det. Annars blir det nödvändigt för dem att gräva en håla och närvaron av snön kan skapa ett skyddande lager mellan skyddet och utsidan.

Detta är alltså varför björnar inte finns bland de djur som lever en riktig dvala: de begränsar sig snarare till ett "tillstånd av bortdomningar", en lätt sömn som hjälper dem att ta sig igenom den iskalla vintern oskadda. Till skillnad från de djur som har en tillfällig vintervila, såsom ekorrar, rådjursmöss och murmeldjur, induceras domnandet av fallande temperaturer och är en ofrivillig process. I det ögonblicket då djuren är vakna, återgår deras vitala funktioner till att vara regelbundna, medan den djupare sömnen minskar avsevärt, de kan reagera snabbt vid fara eller för att få i sig lite mat. 

Kände du redan till dessa vanor hos björnen?

Advertisement