Det första kärnkraftsbatteriet i miniatyr har utvecklats: mobiltelefonens laddning kommer att räcka i 50 år

av Titti Carlberg

17 Januari 2024

Det första kärnkraftsbatteriet i miniatyr har utvecklats: mobiltelefonens laddning kommer att räcka i 50 år
Advertisement

För att mobiltelefonen ska kunna hållas igång och fungera måste vi ladda dess batteri minst en gång om dagen: en tråkig syssla som ett kinesiskt företag kanske kan befria oss från för alltid. Så här.

Det första batteriet i världen som miniatyriserar atomenergi

Det första batteriet i världen som miniatyriserar atomenergi

Pexels

Vi vet alla hur användbar och bekväm teknik är, men den har gränser: varje energidriven enhet måste laddas, baserat på hur mycket den används. Till exempel är en smartphone ett verktyg som vi inte längre klarar oss utan och som vi använder så gott som konstant, men dess batteritid räcker oftast inte över en hel dag. Det är därför vi måste se till, och komma ihåg, att sätta den på laddning innan vi går hemifrån, för att säkerställa att den inte överger oss när vi är ute. Vid det här laget har vi vant oss vid att göra det, men skulle det inte vara bättre om vi kunde slippa det?

Detta vill kinesisk vetenskap göra möjligt genom att skapa ett batteri som kan låta telefonen vara fulladdad i ett halvt sekel! Det stämmer: Betavolt Technology, en startup från Beijing, Kina, har utvecklat ett radioaktivt batteri som håller sig laddat så länge att vi kan glömma den tråkiga batteriladdaren en gång för alla. 

Men inte bara: denna innovation skulle också kunna driva drönare att flyga utan någon begränsning, åtminstone tidsmässiga. Enligt vad företaget deklarerade är detta världens första batteri som miniatyriserat atomenergi: för att skapa det sattes 63 kärnbatterier i en modul som är mindre än storleken av ett mynt, och den energi som frigörs omvandlas till elektricitet genom en process som går tillbaka till 1900-talet.

Advertisement

Det nya atomenergibatteriet kommer att driva en mobiltelefon i 50 år

Det nya atomenergibatteriet kommer att driva en mobiltelefon i 50 år

Betavolt Technology

För närvarande är detta nya lovande nästagenerationsbatteri i testfasen, innan det går in i serieproduktionsfasen för drift av smartphones och drönare, men inte bara. Betavolt förutspådde att det första kärnbatteriet skulle kunna leverera 100 mikrowatt effekt och tre volt spänning i 15x15x15 kubikmillimeter. Man siktar på att skapa det första batteriet med 1 watteffekt lagom till år 2025.

Den kinesiska startupen meddelar att "Betavolts atomenergibatterier kan möta behovet av långvarig laddning i flera scenarier, såsom flyg, utrustning för artificiell intelligens, medicinsk utrustning, mikroprocessorer, avancerade sensorer, små drönare och mikrorobotar.".

Användningsområdena är därför stora och går längre än bara till smartphones: "Denna nya energiinnovation kommer hjälpa Kina att få en fördel i den nya cykeln av artificiell intelligens tekniska revolution.".

Betavolt föreställer sig att det i framtiden kommer att vara möjligt med mobiltelefoner som förblir laddade i 50 år, tack vare den lilla storleken på batterierna som kommer att användas i serie för att generera en otrolig mängd energi. Dessutom kommer kärnbatterier att vara säkrare och inte utsättas för brand- eller explosionsrisk som de nuvarande samt "fungera vid temperaturer från -60 grader Celsius", och därmed motstå extrema temperaturer utan att försämras eller bli farliga.

 

Så här tillverkades det första kärnbatteriet: är det verkligen säkert?

Så här tillverkades det första kärnbatteriet: är det verkligen säkert?

Betavolt Technology

Hur tillverkades det första kärnbatteriet? Kinesiska forskare använde ett radioaktivt grundämne, nickel-63, som energi källa och diamanthalvledare för energiomvandlare. Efter att ha gjort en en kristallin diamanthalvledare bara 10 mikron tjock, placerade de en 2-mikronskiva av nickel-63 mellan två diamanthalvledaromvandlare. Vid denna tidpunkt omvandlades den radioaktiva källans sönderfallsenergi till elektrisk ström, vilket genererade ett lätt, långlivat atomenergibatteri. Som nämnts, genom att ansluta dessa atombatterier är det möjligt att producera så pass mycket energi för att driva artificiell intelligens, bilar och mycket mer på lång sikt.

Eftersom det är ett radioaktivt batteri finns det dock vissa tvivel som oundvikligen rör kärnenergistrålningen. Betavolt har uttryckt sin åsikt i den frågan och försäkrat att dess skapelse är säker och pålitlig, eftersom den inte avger strålning externt och faktiskt också är lämplig för användning i enheter som ska implanteras i människokroppen, såsom pacemakers.

"Atomenergibatterier är miljövänliga. Efter sönderfallsperioden förvandlas de 63 isotoperna till en stabil isotop av koppar, som inte är radioaktiv och inte utgör något miljöhot eller förorening.". Även vid större skador som hål och till och med kulor kommer batteriet inte att explodera.

Tidigare har USA och Sovjetunionen utveklat termonukleära batterier för rymdsonder och ubåtar, men de var alldeles för dyra och massiva i storlek. Kinas  plan är just nu att reproducera dessa batterier i liten skala, miniatyrisera dem: ett steg framåt mot potentiell obegränsad energi, vilket skulle kunna få oss att säga farväl för alltid till de för nuvarande oumbärliga batterierna.

 

 

Advertisement