Gordon Ramsay avslöjar några hemligheter för att äta bra på restaurang och inte bli lurad

av Titti Carlberg

15 Januari 2024

Gordon Ramsay avslöjar några hemligheter för att äta bra på restaurang och inte bli lurad
Advertisement

Vi känner alla till Gordon Ramsay oavsett om vi har sett honom på TV eller hört hans namn nämnas i andra sammanhang. Denna brittiska kock skräder inte orden och backar aldrig från en jämförelse. Som tur för oss. Förutom att han är en mästare på matlagning, vet Gordon Ramsay också hur man ger användbara råd om vad man ska beställa på restaurang. Och framför allt vad man inte ska beställa.

Gordon Ramsay: en stjärnkarriär

Gordon Ramsay: en stjärnkarriär

Dave Pulling/Wikimedia Commons - CC BY 2.0 DEED

Med över 20 års erfarenhet, flera restauranger och totalt 17 Michelinstjärnor är Gordon Ramsay en av de mest kända kockarna och entreprenörerna i världen. Naturligtvis har hans framträdanden på TV bidragit till att göra honom till en verklig ikon, men när man lyssnar på honom så verkar den Gordon Ramsey som vi ser på tv inte vara densamma i verkliga livet, till besvikelse för vissa och glädje för andra. I en intervju med Daily Mail berättade Ramsay om sin karriär och hur han framträder på TV. Han tog sig dock också tid att dela med sig av några av sina tips om vad man ska beställa och inte när man är på restaurang. Låt oss se dem.

Advertisement

Råd från Gordon Ramsey för att äta bra på restaurang

Råd från Gordon Ramsey för att äta bra på restaurang

Dave Pulling/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0 DEED / Pexels

De två första råden som Gordon Ramsay ger handlar om kvaliteten på restaurangupplevelsen, både när det gäller mat och komfort. Här avslöjar vi två förslag för att äta bra på restaurang.

  • Förhandla om priset på vinet. Det låter nästan som ett skämt, en paradox, en motsägelse. Men ändå föreslår Ramsay att man inte ska vara rädd att pruta på priset av den vinflaska man väljer  Det kan faktiskt göras på ett stilfullt sätt genom att be om en flaska från en årgång som nästan är slut, de sista på lagret. Det är dessutom inte olämpligt att berätta för en servitör eller en sommelier om vilken budget man har: Ramsay föreslår att du håller den under 30 Euro per flaska (runt 300 kronor).
  • Boka alltid bord för ytterligare en person. Det finns inget som är så obekvämt som att äta vid ett bord för två, där det finns alltför lite utrymme för interaktion. I detta avseende rekommenderar Gordon Ramsay att du alltid bokar för en person mer än vad ditt sällskap egentligen är, på så sätt blir det bekvämare att äta.

Gordon Ramseys råd för att skydda dig mot restaurangers knep

Gordon Ramseys råd för att skydda dig mot restaurangers knep

Pexels

De två sista råden från Gordon Ramsay går bortom restaurangupplevelse och kvalitet på maten för att anamma en mer generisk aspekt. Faktum är att det finns några strategier som restauranger använder för att sälja mer eller för att övertyga oss om att de är bättre än vad de redan är. I detta avseende rekommenderar Ramsay:

  • Undvik dagens special. Framför allt om det är många rätter rekommenderar Ramsay att man undviker dem: dessutom är de inte så speciella för många. När en restaurang har många dagliga specialiteter, betyder de att dessa är ingredienser och rätter som ska säljas under hela kvällen.
  • Tro inte på superlativ och etiketter. Många restauranger skryter med att vara "berömda" eller "ikoniska", men detta är ofta enkla knep för att få folk att tro att maten har fått ett bra betyg av kända personer. Vilket oftast är en lögn.

Kort sagt, trots hans sätt kan det inte sägas att Gordon Ramsey råd inte är användbara. Det kanske inte hjälper oss att gillas av restaurangägare, men de kan få oss att äta bättre. Och om vi blir ifrågasatta kan vi ju alltid skylla på honom.

Advertisement