Forskare närmar sig botemedlet mot flint: framtiden för dem som har tappat eller håller på att tappa håret

av Titti Carlberg

16 Januari 2024

Forskare närmar sig botemedlet mot flint: framtiden för dem som har tappat eller håller på att tappa håret
Advertisement

Skallighet eller androgen alopecy har alltid varit ett extremt utbrett problem hos män och delvis även hos en del kvinnor. Hittills har alla tillgängliga behandlingar bara visat sig vara tillfälliga lösningar, eller lite mer. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på en ny forskning som kan leda till en vändpunkt och kanske till och med till en definitiv lösning mot flint.

Advertisement

Ett möjligt botemedel mot flint: forskningen

Ett möjligt botemedel mot flint: forskningen

Freepik

Skallighet på grund av håravfall drabbar drygt 50% män och cirka 20% kvinnor. Detta är ett extremt utbrett problem och för vilket det fortfarande inte finns något definitivt botemedel. Men ett team forskare från Yokohama National University verkar ha tagit ett steg framåt. Forskare har länge studerat växten av hårsäckar och hårpigmentering, och de har nyligen lyckats generera hårsäckar i kulturodling.

För att komma fram till detta resultat, publicerat i Science Advances, analyserade forskarna interaktionerna mellan hudens yttre lager och bindväven i embryots utveckling. Processen som leder till morfogenesen av hårsäckar har gjort det möjligt att förstå den bakomliggande mekanismen och, i synnerhet med kulturodling, att replikera den. Men hur gjorde de det?

Advertisement

Att stimulera hårväxt i laboratorium

Att stimulera hårväxt i laboratorium

Pexels

Att återskapa processen som leder till växten av hårsäckar i laboratoriet var inte enkelt. Först baserade sig forskarna på djur, men gick sedan över till organoida kulturer som avsevärt förenklade hela processen. Genom att minska dess variabler och komplexitet innebar det att de kunde göra en effektiv kulturodling möjlig på kort tid.

Och resultaten överensstämde med förväntningarna. Faktum är att på bara 23 dagars odling var det möjligt att bilda helt mogna hårsäckar, med bildandet av långa hårstrån. Därefter blev det möjligt att bilda helt mogna hårsäckar, med långa hårstrån bildade. Fortsättningsvis blev det möjligt att utsätta organoiderna för ett läkemedel som stimulerar melanocyter, vilket resulterade i hårpigmentering. Förutom de tekniska beskrivningarna, som är grundläggande, odlade de japanska forskarna växande hår i laboratoriet. Ett extraordinärt resultat, följt av transplantation av organoider och en regenerering av hårsäckar.

Kan det bli möjligt att besegra skallighet?

Kan det bli möjligt att besegra skallighet?

Freepik

Naturligtvis är en sådan forskning kulmen på många års studier och experiment med växten av hårsäckar i laboratorier. Samtidigt är det dock en utgångspunkt för ytterligare undersökningar om hur man kan besegra skallighet, en av de mest utbredda problemen hos människor. Och teamet av forskare har redan tydliga idéer om framtiden. Det kommer dock först vara nödvändigt att optimera odlingssystemet med användningen av mänskliga celler, och sedan utvärdera vilken väg de ska ta.

Intresset är stort, framför allt på grund av de konsekvenser det kan ha på uppfattningen om skallighet och hårtransplantationsmetoder. Detta är dock ett relativt nytt studieområde, men utan tvekan lovande för att ta itu med ett av de mest utbredda och bestående problemen i vår historia. Men kanske inte i vår framtid.

Advertisement