Hon klarar inte lösa sin 10-åriga lillebrors matteuppgift och vänder sig till webben: användare i svårigheter

av Titti Carlberg

28 Mars 2024

Hon klarar inte lösa sin 10-åriga lillebrors matteuppgift och vänder sig till webben: användare i svårigheter
Advertisement

Om du skulle börja i skolan igen, hur skulle du då klara dig i matematik? Du kommer förmodligen inte att finna detta ämne som det en gång brukade vara: denna "moderna" uppgift har satt webbanvändarna på prov.

5:e klassens matematik utmanar vuxna

5:e klassens matematik utmanar vuxna

Freepik

Alltfler människor vänder sig till internet, förvirrade och förbryllade över de matematiska uppgifter som deras barn ställs inför eller, som i det här fallet, till deras syskon som går i... mellanstadiet. Exakt: visst, många år efter att ha lämnat skolan är det naturligt att man glömmer vissa ämnen och de grundläggande beräkningarna, men det verkar nästan som att matematiken som barnen erbjuds är väldigt annorlunda idag mot vad den var för 10, 15 eller 20 år sedan.

På vilket sätt? Den är kapabel att sätta många vuxna i svårigheter, som inte lyckas lösade uppgifter som föreslagits av lärarna. I det här fallet delade en person på Reddit en bild av en matteuppgift för att be samhället om hjälp: "Vi lyckas inte lösa min lillebrors, som går i femte klass, matteuppgift".

Advertisement

Matematikuppgiften: gissa sidorna i boken

Matematikuppgiften: gissa sidorna i boken

springwaterh20/Reddit

Uppgiften i fråga lyder: "Klein läste 30 sidor i en bok på måndagen och 1/8 av boken på tisdagen. På onsdagen slutförde han den återstående 1/4 av boken. Hur många sidor finns det i boken?".

För många verkar detta problem lite för komplicerat att presenteras för en femteklassare, så pass att även "vuxna" kämpar för att lösa uppgiften. Vissa användare påpekar att barn dock har en fördel: trots deras unga och oerfarna sinnen har de först nyligen lärt sig de matematiska reglerna och har dem därför färskt i minnet.

Reddit-communityt arbetade dock med att försöka hjälpa användaren att lösa uppgiften. Någon kommenterade: "...Varför läste Klein inte de återstående 18 sidorna i måndags? Klein är lat", medan en annan ansåg: "Jag tycker att det är ett förvånansvärt utmanande matematikproblem för en 10-åring, men när man väl har lärt sig algebra är det inte så svårt. Det är bra att eleverna tvingas lära sig tänka och förstå". En användare vände sig till och med till AI för svaret, eftersom "det var så länge sedan jag var tvungen att hantera ett sådant här problem att mitt sinne är helt tomt".

Några lyckades dock lösa uppgiften.

 

Svaret på matematikuppgiften

Enligt de användare som klarade lösa matematikuppgiften är svaret på frågan 48. En av dem förklarade:

"1 bok=30 sidor+1/8 bok+1/4 bok
1 bok=30 sidor+3/8 bok
1 bok-3/8 bok=30 sidor
5/8 bok=30 sidor
1 bok=48 sidor

En annan kommenterade: "Ja, exakt. Min tankeprocess var: han läste den sista 1/4 i onsdags, så han måste ha läst 3/4, vilket är 6/8, dagarna innan. Men i tisdags läste han bara 1/8. Så han måste ha läst den andra 5/8 i måndags. Det stod att han läste 30 sidor på måndagen. Så vi vet att han läste 5/8 av boken i måndags. Så 30 sidor=5/8 av boken. Så hur många sidor är en åttondel av boken? Vi vet att 30 sidor är lika med 5/8. 30 sidor dividerat med 5 är 6 sidor. Så 6 sidor är 1/8 av boken. Boken är alltså åtta 6-sidiga enheter långa=8x6=48 sidor".

Vissa påpekar att "de flesta problem kan lösas enkelt genom att förstå enheterna. Om man inte skriver ner dem blir det bara en enda röra på vägen".

Detta är inte första gången som vuxna har hamnat i svårigheter när de ställs inför grundskolans matematik, som den mamma som var tvungen att vända sig till sin sons lärare och fick ett oväntat svar. 
Lyckades du lösa uppgiften?

Advertisement