En förvirrad mamma visar sin 8-åriga dotters matematikläxa: det finns en dold fälla

av Titti Carlberg

13 April 2024

En förvirrad mamma visar sin 8-åriga dotters matematikläxa
Advertisement

Ännu en mamma har delat sin dotters matematikläxa på webben och uppmärksammat en särskilt "märklig" aspekt. Låt oss se vad det handlar om.

Advertisement

Den "nya matematiken" utmanar även vuxna

Freepik

Än en gång tycks den "nya matematiken" skapa en viss förvirring: vissa föräldrar till barn som går i lågstadiet har beslutat att publicera läxorna som tilldelas barnen på webben, vilka de har svårt att lösa, som mamman som var tvungen att fråga läraren om svaret.

I det här fallet delade profilen kate_seddy uppgiften, som tilldelats hennes 8-åriga dotter, på Reddit och bad om webbanvändarnas åsikter. Matteläxan i fråga hade redan utförts korrekt av den lilla flickan, men hennes mamma hade lagt märke till något konstigt. I själva verket åtföljdes bilden av uppgiften med denna anteckning: "Kaninörat på detta papper som min dotter tog med sig hem från skolan".

Advertisement

Lågstadiematematik: "Titta på kaninörat"

Matematikuppgift med en kanin att färglägga

kate_seddy/Reddit

Uppgiften bestod i att färglägga figurerna på arket, en kanin och en morot, samt bakgrunden, utifrån de matematiska indikationerna som redovisas i varje enskilt avsnitt. Moroten är till exempel uppdelad i fyra delar, inuti vilka olika siffror visas: resultaten av varje summa motsvarar en viss färg, som anges i tabellen ovanför uppgiften. Om svaret blir 15 ska rosa färg användas, om det är 16 ska färgen vara lila, om summan blir 17 är färgen grön, 18 motsvarar orange, 19 vit och slutligen 20 är gul.

I nästan alla fall, inom samma figur, innehåller varje bit olika siffror som dock ger samma svar, så att färgen blir densamma: morotens fyra delar innehåller olika tal som alla ger svaret 18 och då är färgen att använda den orangea. För blasten ger dock alla uträkningar svaret 17, vilket motsvarar grön färg. Så Vad är det som är konstigt? 

Titta på kaninen: även om färgerna som utgör denna figur är vita och rosa, döljer ena öronspetsen en fälla.

8-åringen låter sig inte luras av den matematiska fällan

Freepik

Kaninens nos och öron är vita, munnen och öronens insidor är dock rosa. Men det är spetsen på vänstra örat som fångar uppmärksamheten: den ska vara rosa, men flickan färgade den gul. Varför?

Resultatet av talet 15+5 är 20, inte 15. Därför är den rätta färgen gul enligt tabellen. Kate var förmodligen förvånad över att hennes dotter, bara 8 år gammal, inte föll i den "matematiska fällan": syftet med uppgiften var att verifiera att eleverna uppmärksammade uppgifterna och inte bara till färgerna som skulle användas.

"Den här tjejen är en självständig tänkare!", "Din dotter är intelligent och låter sig inte luras så lätt. Du borde vara stolt!" kommenterade en person, medan en annan skrev: "Om kaninens öra var rosa skulle det betyda att eleven inte gjorde uträkningen utan bara målade. Detta är en bra genväg för läraren att se vilka som faktiskt är uppmärksamma".
Någon tror att "som barn skulle jag förmodligen ha sagt till läraren att talet var fel och frågat om jag fick färga den rosa".

Vad tycker du, är det en användbar metod för att utvärdera en lågstadieelevs prestationer?

Advertisement